Belföld

Visszatér Kuncze az SZDSZ élére?

Gulyás József, szabaddemokrata politikus szerint az SZDSZ vezetésének a felelőssége sem kerülhető meg, ezért a küldöttgyűlésnek az elnök személyén túl a vezetésről és alapvető tartalmi kérdésekről is döntenie kell - írta a Népszabadság. A Népszava szerint felvetődött, hogy ismét pártja élére áll Kuncze Gábor.

Fodor korábbi kihívója, Kóka János nem méreti meg magát az elnöki posztért folyó versenyben, de hogy Fodor elindulna-e újból, az még kérdés. Nem tudni, hogy kívülről vagy belülről keresnek-e embert; válságmenedzsert, “csődgondnokot” választanának-e, vagy egy alapvetően új politikai irányvonalat megtestesítő személyiséget – olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Eörsi Mátyás szerint is a választási vereséget követően a pártnak alapvetően kell újragondolnia politikáját, mert világos, hogy így nem mehet tovább. Szerinte személyi változásokra is szükség van, ami többet jelent pusztán a pártelnök lecserélésénél. Az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának hétfői ülése után olyan hírek szivárogtak ki, hogy Kóka János az ügyvivők személyére nézve is változásokat sürget – írta a lap.

A Népszava értesülései szerint esélyes utód lehet az SZDSZ élére Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes. Azonban a Brüsszelbe ki nem jutó, EP-listavezető Szent-Iványi István is lehetséges aspiránsnak számít. A lap nem tartja valószínűnek Kóka János visszatérését az elnöke posztra, de úgy tudják, hogy Kóka pártolná Hankó Faragó Miklós jelölését. Felvetették Kuncze Gábornak, hogy vállalja el az elnöki posztot, s ennek mérlegelése elől a volt pártelnök nem zárkózott el – tudta meg a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik