Gazdaság

Ne igyanak előre a szabad pálinkafőzésre!

A házi pálinkafőzés a jövőben sem lesz teljesen szabad. Papírok kellenek.

A Népszabadság szerint a szesz az EU-ban a legszigorúbban szabályozott jövedéki termékek közé tartozik, a házi pálinkalepárlás teljes liberalizációja éppen ezért teljesen elképzelhetetlen. Az új szabályozásnak várhatóan három fő eleme lesz.

Pálinkát a gazda akkor főzhet házilag, ha lesz ilyen végzettsége, ha “lepárlóberendezését a megfelelő hivatalokban engedélyezteti”, a lepárlásról folyamatos nyilvántartást vezet, és a lefőzött mennyiséget év végén bejelenti. Az is bizonyosnak tekinthető már, hogy a házi lepárlásból származó gyümölcspálinka csak a végfelhasználónak lesz értékesíthető, vagyis lényegében a háznál kell kimérni, illetve eladni.

Ugyanakkor várhatóan az adórendszerben a megszüntetni tervezett úgynevezett kisadók közé kerül a bérfőzetéskor ma megfizetendő adó. Ebből tavaly mintegy nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik