Belföld

Republikon: Völner-ügy ide, negyedik hullám oda, erősödéssel fordul rá 2022-re a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Láthatóan nem ütötte meg a Fidesz támogatottságát a COVID-19 negyedik hulláma, és a Völner Pál személye körüli botrány sem, bár utóbbi hír az adatfelvétel idején még lehet, hogy nem jutott el az emberek széles köréhez, ez derül ki a Republikon Intézet 2021 decemberi közvélemény-kutatásából, amit a Telex közölt elsőként.

A felmérés szerint decemberre hosszú idő után a teljes népesség körében erősödött a Fidesz, 31 százalékról 33 százalékra, és a pártválasztók körében is 2 százalékpontot hoztak, így jelenleg 43 százalékon állnak.

A teljes népesség körében a DK és a Momentum is egyaránt 1 százalékponttal tudott erősödni, így előbbi 12, utóbbi 7 százalékos támogatottsággal bír. A Jobbik változatlanul 8, az MSZP 5, az LMP 2, a Mi Hazánk pedig 3 százalékon áll. Az MKKP és a Párbeszéd 1-1 százalékot gyengül és 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

Ami a pártválasztókat illeti, a Fidesz itt 2 százalékpontot tudott javítani és 41-ről 43 százalékra ugrott. A DK 16 százalékra jött fel, a Momentum marad 9, a Jobbik, 10, az MSZP 7 százalékon. A Párbeszédnek és az MKKP-nak 3 százalékos, az LMP-nek szintén 3 százalékos, a Mi Hazánknak 4 százalékos a támogatottsága ebben a körben.

Szembetűnő változás még a felmérés szerint, hogy a bizonytalanok aránya 26 százalékról 24 százalékra csökkent. Az ellenzéki összefogás pártjainak összevont támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, és változatlan a pártválasztók körében.

Így az ellenzéki tömb és a Fidesz versenyében az ellenzéki összefogás 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, és 5 százalékponttal a pártválasztók körében (33-36; illetve 43-48).

Az eredmények viszont teljesen mást tükröznek, mint amit állítólag egy belső ellenzéki közvélemény-kutatás hozott, amely azt hozta ki, hogy tetemesre nőtt a Fidesz előnye az ellenzékkel szemben. Kollégáink erről a kutatásról alábbi podcastunkban hosszabban beszélgettek.

Kapcsolódó
Van még sansza az ellenzéknek jövő tavasszal választást nyerni?
A Völner-ügy fejleményeivel melegített be Bita Dániel, Kerner Zsolt és Nagy József, hogy aztán ráforduljon az ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatásra, amely a Fidesz acélosodását mutatja. Orbán rátalált a diadalhoz vezető ösvényre? És miért nem kampányol a hatpárti összefogás?

A Repunlikon kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült december 9-14. között, a kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik