Belföld

444: kijózanító közvélemény-kutatást kapott kézhez az ellenzék

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szerdán kapták kézhez az ellenzéki pártok vezetői a legújabb, egyelőre nem nyilvános közvélemény-kutatást, amit már az új, összefogott kampányközpont rendelt meg, a számok pedig kijózanítóak, írja a 444.hu.

A lap szerint a teljes lakosságra nézve a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékos, az ellenzéki összefogás listájáé pedig csak 32 százalékos. A kutatás rámutat, a Mi Hazánk 5 százalékot, a Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot kapna, míg további 12 százalék nem szavazna vagy nem árulja el, hogy kit támogatna.

A megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást.

A 444 úgy tudja, hogy a Fidesz erősödését a kormánypárt saját, szintén nem a nyilvánosságnak szánt mérései is igazolják az elmúlt hetekben.

Emlékeztetnek, októberben még több kutatócég is döntetlen-közeli helyzetet, esetleg enyhe ellenzéki fölényt mért, ezért ez egy komolyabb fordulatnak nevezhető.

A lap értesülései szerint az ellenzék komoly választási kampányt idénre már nem tervezett, januártól készültek az intenzív munkára. Ezt azzal indokolták, hogy ki kellett találni, milyen stáb és hogyan vezesse az összellenzéki kampányt.

Az ellenzéki oldal lefagyásának másik oka egy meg nem nevezett képviselő szerint az, hogy

heten hétfélét gondolunk szinte mindenről, azon kívül, hogy az Orbán-kormányt le kell váltanunk. Így elég nehéz dönteni bármiről.

Állítólag három hete többen is úgy tudták, hogy küszöbön az összelenzéki szövetség kampánynevének és kampányszíneinek bemutatása, de mivel ez nem történt meg, két párt szórólapozós kampánya is elmaradt, mert kellett a közös dizájn.

A cikkben azt is írják, nehézkes a döntési folyamat, mert bár sok bizottság és munkacsoport kezdte meg a működését az utóbbi időszakban, a gyakorlati döntések sokszor elakadnak. Pedig a pártelnökök értekezletein sokkal simább az együttműködés, de sok idő, mire elér hozzájuk egy kérdés.

Állítólag nem tesz jót az együttműködés hangulatának az sem, hogy Márki-Zay felszólította Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy tartsa magát távol a nyilvánosságtól. Ahogy az sem segített, hogy Donáth Anna, a Momentum elnöke első szereplései alkalmával rögtön kritizálta Márki-Zay néhány kampányfogását, de az sem, hogy Jakab Péter passzív lett az előválasztás első fordulója óta a pártelnöki megbeszéléseken.

Kapcsolódó
Orbánék a választás ellenére a tavaszi ülésszakra tervezik a 2023-as költségvetés elfogadását
Szerdán megküldte a kormány Kövér Lászlónak 2022-es tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik