A magyar konyha világhírű. Igaz, sajnos, inkább csak Magyarországon – ezért is örülünk annyira minden budapesti Michelin-csillagnak, Gault Millau-ajánlásnak, toplistás fast food-étteremnek és erre portyázó sztárszakácsnak.
Éva férjével és két gyerekével, Zoltánnal és Tamarával együtt 1956-ban emigrált Kanadába. Miután letelepedtek Torontóban, azért kezdett kürtőskalácsot sütni, mert az íze „az otthonra emlékeztette”.
Amikor Éva unokája, Justin a feleségével először látogatott el Budapestre, ők is megkóstolták a klasszikus magyar édességet.
Elég volt egy harapás ahhoz, hogy eldöntsék, haza kell hozniuk Magyarországnak ezt az ízletes darabját Kanadába
– olvasható nagyanyjukkal közös vállalkozásuk, a 2015-ben alapított Eva’s Original Chimneys weboldalán.
Éva unokái segítségével alaposan átértelmezte a klasszikus kürtőskalácsot. Torontóban és Dél-Ontarióban furikázó food truckjaikban az eredeti cukros és fahéjas-cukros mellett többek között fagylalttal, nutellával, vajkaramellával és sós karamellás brownie-darabokkal töltött csokoládéöntetes, illetve cheddaros-olivaoljas-citromos-borsos változatot is árulnak.
Nem csoda, hogy a helyiek hosszú, tömött sorokban várakoznak a mozgóbüféik előtt, sorban nyerik a díjakat, olyan főzősműsorokban szerepelnek, mint a Carnival Eats az amerikai Cooking Chanellen, a kanadai lapok és weboldalak pedig már egyenesen az „új cronutként” emlegetik a kürtőskalácsot.