Belföld

Gyurcsány: távozzanak a főrendőrök!

Bene László és Gergényi Péter állásába került a rendőrségi visszaélések, hibák és bűncselekmények hetek óta tartó sorozata.

A rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának érdekében távoznia kell posztjáról az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányának szombati budapesti ülésén. “Ahhoz, hogy a megbomlott közbizalom helyreálljon, többre van szükség, mint a konkrét esetekben érintettek felelősségre vonásához. (…) Ahhoz, hogy a (közbizalom) helyreálljon, az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos és a budapesti főkapitány” – fogalmazott a kormányfő-pártelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint azok az ismertté vált cselekmények, amelyeket az utóbbi időszakban rendőrök követtek el, menthetetlenek, nincs mit magyarázni rajtuk. A politikus szerint mára már mindenki tudja, hogy a rendőrségnél valami nincs rendben, a testület elveszített valamit, amit a tavalyi őszi fővárosi zavargások sem tudtak elvenni. A végén az emberek minden járőrtől, meg az igazoltatástól is félni fognak. Olyan rendőrség kell, ami véd, nem olyan, amitől félni kell – mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: mindig megvédte a rendőrséget, ha politikai támadás érte. Mint mondta, soha nem engedte, hogy méltatlan politikai támadások érjék a testületet. “A rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú politikai támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az elmúlt hetekben sorra derültek ki rendőrségi botrányok: öt rendőr megerőszakolt egy 21 éves lányt, 460 ezer forintot lopott az egyik rendőr a Széna téri bankrablás után, kiderült, hogy a móri vérengzésben egy rendőr is részt vett, Borsodban pedig tucatnyi autópálya-rendőrt vettek őrizetbe vesztegetés gyanújával.

Még nincs utód

A miniszterelnök bejelentését arról, hogy az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak egyaránt távoznia kell posztjáról, már a hétvégén konkrét cselekvés fogja követni – mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az MTI-nek szombaton. A rendőrségi vezetők felmentését a jogszabályok alapján a területileg felelős miniszter, azaz az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezheti – tette hozzá.



Gyurcsány: távozzanak a főrendőrök! 1

Gyurcsány: távozzanak a főrendőrök! 2

Bene László országos rendõrfõkapitány és Gergényi Péter budapesti rendõrfõkapitány (MTI/EPA)

Gyurcsány: távozzanak a főrendőrök! 3



Az utódlást követő kérdésre válaszolva Gál J. Zoltán közölte: most az a legfontosabb, hogy megtörténjenek azok a lépések, amelyek alkalmasak a rendőrség iránti közbizalom helyreállítására. Ennek érdekében az illetékesek mindent el fognak követni.

Fidesz: a fejétől bűzlik a hal


Elfogadhatatlan félmegoldásnak tartjuk Gyurcsány Ferenc mai döntését – áll a Fidesz közleményében, melyben határozottan felszólítja a kormányfőt, hogy a kialakult súlyos helyzetben azonnal menessze a rendészeti minisztert.


A legnagyobb ellenzéki párt helyzetelemzése szerint ha egy országnak hazugságairól elhíresült, morálisan megsemmisült ember a miniszterelnöke, akkor ez maga után vonja azt, hogy a társadalom egyes csoportjai kezdik azt hinni, hogy nekik is mindent szabad. A rendőrség – az országhoz hasonlóan – morális válságba került, mely nem oldható meg teljes szervezeti, irányítási és erkölcsi megújulás nélkül. A párt szerint ennek kormányzati szinten kell elkezdődnie. A Fidesz álláspontja változatlan: a kialakult helyzet miatt nemcsak a rendőri vezetőknek, hanem az őket felügyelő rendészeti miniszternek is azonnal távoznia kell. Gyurcsány Ferenc felelőssége is egyértelmű a Fidesz szerint, hiszen korábban ő maga dicsérte meg és tartotta a BRFK élén azt a Gergényi Pétert, akit most a sorozatos rendőrségi botrányok egyik felelősének tart.

Bene: arany fokozattal megy


A 60 éves Bene László előbb elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, majd a pécsi Jannus Pannonius Tudományegyetemet, ahol jogi diplomát szerzett. 1969-től teljesít rendőri szolgálatot. 1969 és 1980 között a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott mint nyomozó, főnyomozó, 1980 és 1991 között mint bűnügyi osztályvezető, majd 1991-től 1996-ig mint bűnügyi igazgató.


1996-ban áthelyezték a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományába megyei főkapitányként. 1998-ban dandártábornoki rendfokozatot kapott. 2002 júniusában a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője lett. Ugyanebben az évben kapott központi tiszt címet a miniszterelnöktől. Bene László elődje, Salgó László távozását követően 2004. szeptember 16-a óta látta el az országos rendőrfőkapitányi tisztséget vezérőrnagyi, majd 2005. október 23-a óta altábornagyi rangban. 2005. május 20-án a Szolgálati Érdemjel arany fokozatával tüntették


Gergényi: egyszer már kérte nyugdíjazását


A 61 éves Gergényi 1965 óta dolgozik, a rendőrség hivatásos állományában 1974. november 1-jétől teljesít szolgálatot, 1987-ben szerzett diplomát a Rendőrtiszti Főiskolán. Volt közlekedési vizsgáló, nyomozó, vizsgáló a bűnügyi osztályon, 1996-tól 2003-ig a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői feladatait látta el. Szolgálati ideje alatt a Bács-Kiskun megyei rendőrség országos felderítési mutatóival az országos statisztikák élére került. 2003. július 1-jei hatállyal nevezték ki Budapest rendőrfőkapitányává.


1997-ben rendőr dandártábornoki, 2004-ben rendőr vezérőrnagyi rangot kapott. Szakmai teljesítményéért több alkalommal részesült belügyminiszteri és ORFK vezetői jutalomban, dicséretben. 2004 augusztusában az ő neve is felmerült az országos rendőrfőkapitányi kinevezés kapcsán, ám végül mégsem ő, hanem a szintén most távozó Bene László került az ORFK élére.


Gergényi fővárosi munkáját az általa feleslegesnek tartott vezetői szintek megszüntetésével, illetve összevonásával, valamint a “látható rendőrség” elvének jegyében az utcán szolgálatot teljesítő “végrehajtói állomány” megerősítésével kezdte. A Lamperth Mónika belügyminiszter és az ő nevéhez fűződik a city-, és a lakótelepi rendőrség intézményének kiépítése. Szigorúsága miatt a fővárosi rendőrök körében is hamar elnyerte a “vasprefektus” nevet. A fővárosi főrendőrt az utóbbi egy évben jelentős szakmai és politikai támadások érték a rendbontókkal, illetve a demonstrálókkal szembeni rendőri intézkedések miatt. 2006 novemberében beadta nyugdíjazási kérelmét, ezt azonban akkor Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem fogadta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik