Nagyvilág

200 amerikait hagytak hátra Afganisztánban

Apu GOMES / AFP
Apu GOMES / AFP
Ezt Joe Biden elnök mondta el, aki beszédében megvédte az elkapkodott kivonulást.

Tévékamerák elé állt Joe Biden amerikai elnök, aki hideget-meleget kapott az utóbbi hetekben az elkapkodott afganisztáni kivonulás miatt. A BBC News beszámolója szerint megvédte döntését a kapituláció kapcsán, mondván nem volt többé az asztalon olyan opció, hogy tovább maradjon az amerikai hadsereg a dél-ázsiai konfliktuszónában. A 2001-ben indult beavatkozás végül az USA történetének leghosszabb háborúja lett.

Kapcsolódó
Veszélybe került-e Biden elnöksége azzal, hogy az USA vérfürdőben engedi el a Közel-Keletet?
Joe Bidenre kettős súly nehezedik a tragikussá vált kabuli mentőakció miatt. Vajon veszélybe került az elnöksége?

Biden beszédében megdicsérte azokat a katonákat, akik részt vettek a bődületes méretű mentőakcióban, aminek során mintegy 120 ezer embert hoztak ki a már a tálibok uralta államból. Ehhez 6000 katonát szállítottak a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy a szövetségesekkel együtt evakuálják saját állampolgáraikat, valamint a nekik segítő afgánok egy részét. Mintegy 200 amerikai maradt Afganisztánban, Biden megígérte nekik, hogy aki haza akar térni, azt kihozzák. Így összegezte mondandóját:

Nem fogom meghosszabbítani ezt az örökké tartó háborút, és nem fogom meghosszabbítani az örökké tartó kivonulást. A háborúnak Afganisztánban vége van.

A BBC azt írja, Biden szerint 19-szer figyelmeztették a csapatkivonás előtt az Afganisztánban tartózkodó amerikaiakat, hogy térjenek haza. A megbukott afgán kormány tisztviselőit korrupcióval és hivatali visszaélésekkel vádolta, de Donald Trump exelnök is kapott, mivel úgy tárgyalta le az amerikai kivonulást a Talibánnal, ahogy. Az elnök szerint az USA-nak már nincs sok érdeke az országban, mostantól nem katonai úton, hanem diplomácián és nemzetközi együttműködésen keresztül száll szembe például az oroszokkal vagy Kínával.

Mindeközben a Talibán örömünnepbe kezdett Kabulban és Afganisztán más városaiban, azt kürtölve világgá, hogy legyőzték az Amerikai Egyesült Államok hadseregét. Mindezt ráadásul 11 nap alatt vitték végbe, augusztus 15-én feltéve a pontot az i-re, amikor bevonultak a fővárosba, Kabulba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik