Belföld

Takács Albert az új miniszterjelölt

Takács Albertet nevezte meg Gyurcsány Ferenc Petrétei József utódjának. Az eddi az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyetteseként tevékenykedő jogász ígéri: ki fogja szolgáltatni a rendőrséget az igazságszolgáltatásnak.

Az új miniszterjelölt bemutatásakor Gyurcsány Ferenc kormányfő azt kérte, hogy a tárca vezetője legyen „tízszer keményebb a rendőrbűnözéssel szemben”. A szabályokat betartókkal szemben legyen az eddiginél előzékenyebb a rendőrség, míg a nem betartókkal szemben legyen határozottabb. A miniszterelnök azt is feladatul szabta, hogy a miniszter hárítsa el az ügymenetet feleslegesen lassító bürokratikus akadályokat. Gyurcsány hozzátette: elvárja azt is, hogy Takács sikeresen fejezze be a határőrség és a rendőrség integrációját is, mert enélkül nem csatlakozhatunk a schengeni övezethez.



Takács Albert az új miniszterjelölt 1


Takács a rend, a bizalom jegyében szeretne dolgozni, ezért kiemelt figyelemmel törődik majd a rendőrséggel, és „ki fogja szolgáltatni a rendőrséget az igazságszolgáltatásnak”. A miniszterjelölt ezután beszédében elméletibb kérdésekre tért át, és a rendészeti minsztérium jogszabály-előkészítő munkáját hangsúlyozta. Elmondása szerint élhetőbb joganyagra van szükség, ami nemcsak papíron létezik, de a polgárok számára iránymutatást is ad. Beszéde befejezéseként Takács türelmet kért munkájához, mert mint modta, „időbe telik, míg megtanulja, hogy merre van a szobája.” Az új miniszter június elsején foglalja el székét.


A Fidesz ellenzi


„Takács Albert szakmailag alkalmatlan arra a feladatra, amely most a rendészeti miniszter előtt áll, vagyis arra, hogy rendet csináljon rendőrségnél” – mondta Répássy Róbert, a legnagyob ellenzéki párt frakcióigazgatója. A Fidesz szerint Takács Albert helyettes ombudsmanként „falazott” a rendőrségnek és a kormánynak, amikor a tavaly őszi rendőrségi jogsértésekről szinte említést sem tett az Országgyűlésnek benyújtott jelentésében, miközben tekintélyes jogvédő szervezetek, legutóbb az Amnesty International „súlyos hatósági visszaéléseket” állapítottak meg.


Felmerül a kérdés, hogy ha jogvédőként nem lépett fel a rendőrségi bűnözés ellen, akkor mit várhatunk tőle rendészeti miniszterként. Takács Albert bizottsági meghallgatásain konkrét kérdéseket is feltesznek szakmai alkalmasságára és terveire vonatkozóan, elsősorban a rendészei feladatokat illetően – mondta Répássy.


„Rendben lévőnek találjuk a jelölést, hiszen Takács Albert felkészült erre a pozícióra” – összegezte a KDNP véleményét Halász Zsuzsa szóvivő. Tisztelik Takács Albert bátorságát, hogy elvállalja, rendbe teszi azt a romhalmazt, ami ma a rendőrség – tette hozzá. „Reméljük azt is, hogy Takács Albertnek lesz ereje és bátorsága, elődjével ellentétben, hogy Gyurcsány Ferenc kicsinyes, politikai szándékoktól vezérelt, törvénytelen utasításainak ellenálljon” – fogalmazott Halász Zsuzsa.


Jogász és szociológus


Takács Albert a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogász, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szociológus végzettséget szerzett. 1993-ban állam- és jogtudományok kandidátusa címet kapott.
1979–1980, illetve 1985–1990 között a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozott. 1986–87 között a Minisztertanács Titkárságán, 1997-től két éven keresztül a Népjóléti/Egészségügyi Minisztériumban töltött be posztot.


1990 óta Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karán tanszékvezető főiskolai tanár. 1999–2002 között a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékén tanszékvezető egyetemi docens volt. 2001 óta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztját töltötte be.


Gyurcsány Ferenc múlt vasárnap fogadta el Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását az utóbbi idők sorozatos rendőrbotrányai miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik