Belföld

Büntetőeljárást kezdeményeztek Borkai Zsolt vagyonnyilatkozati ügyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, miután büntetőeljárást kezdeményezett egy adatigénylő a volt győri polgármester vagyonnyilatkozati ügyében, írja az Átlátszó.

A lap szerint bár a Kúria helybenhagyta a korábbi ítéleteket, Győr önkormányzata ennek ellenére nem adja ki neki e-mailben a szexvideó-botrányba belebukott politikus 2018-as vagyonnyilatkozatát.

A győri önkormányzat lényegében az önkormányzati törvényre és a saját működési szabályzatára hivatkozva mindössze betekintést akar engedélyezni Borkai vagyonnyilatkozatába. A cikk szerint ez azt jelenti, hogy az adatigénylő felhívja az önkormányzat illetékesét, megbeszélnek egy időpontot, majd az adatigénylő elmegy Győrbe, és az önkormányzat illetékesének felügyelete mellett betekinthet a vagyonnyilatkozatba.

Ez az érvelés azért is meglepő és ellentmondásos, mert a bíróságok ítélkezési és az adatvédelmi hatóság jogértelmezési gyakorlata sok éve egységes és töretlen. Egy 2012-ben befejeződött perben a Kúria kimondta, hogy e-mailben ki kell adni a vagyonnyilatkozatot.

Az adatigénylő feljelentést is tett az ügyben a győri rendőrségen, ahol elfogultság miatt kizárási okot jelentettek be. Ezért került a feljelentés az Országos Rendőr-főkapitányságra, az eljárás lefolytatására pedig a Készenléti Rendőrséget jelölték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik