Belföld

Kolompár Orbán: beteg a magyar demokrácia

A II. világháború roma áldozataira emlékeztek Budapesten az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházánál és a Nehru parkban, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Több felszólaló a jelenkori előítéletekről is beszélt és a mindenkori többség felelősségét hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából írott üzenetében úgy fogalmazott: a vészkorszak nem fizikai, hanem verbális-szellemi erőszakkal kezdődött. A kormányfő úgy fogalmazott: „Amikor valaki ma, Magyarországon cigánybűnözésről beszél, szóval és gondolattal a cigányok vagy más honfitársaink kirekesztésére törekszik, ugyanabba a folyóba készül belelépni, amelybe ez a nemzet egy emberöltővel ezelőtt már belelépett. És amelyből csak gyásza és szégyene származott ennek a közösségnek.” Az emléknap legfontosabb üzenete: nem lehet hagyni, hogy ez még egyszer megtörténjen – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mintegy százan emlékeztek a holokauszt roma áldozataira az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházának falán elhelyezett emléktáblánál, ahol a szónokok a megkülönböztetés elleni fellépésre szólítottak fel, s a mindenkori többség felelősségét hangsúlyozták.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke beszédében a gyűlöletbeszéd elleni jogi szabályozás fontosságát hangsúlyozva azt mondta: „Hatvanhárom év után (…) én azt látom, hogy beteg a magyar demokrácia. Beteg a magyar demokrácia, mert van egy szélsőséges (…) náci eszmét valló csürhe (…), aki megcsúfolja (…) a roma emberek önbecsülését.”

A megemlékezésen mondott beszédében Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára azt mondta: a gyász mellett szembe kell néznünk a saját felelősségünkkel is, számba kell vennünk a magunk eszközeit annak érdekében, hogy befogadó, türelmesebb és békésebb világot teremtsünk. A beszédeket követően az emlékezők, a többi között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnöki Hivatal, a Fővárosi Önkormányzat, az MSZP, az SZDSZ, a KDNP, az OCÖ, civil szervezetek, a cseh, a lengyel, a német, az olasz, az orosz, az osztrák és a szlovák nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál. Az ünnepség végén az OCÖ székházában megnyitották a roma holokuszt áldozatainak emléket állító fotókiállítást.

A IX. kerületi Nehru parkban a holokauszt roma áldozatainak tavaly felavatott emlékművénél tartott megemlékezést a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Romédia Alapítvány és a Romaversitas Alapítvány.

Ugyancsak csütörtökön, az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor területén lévő emlékmű előtt több európai roma szervezet és kormány képviselője közösen emlékezett a II. világháború több mint félmillió roma áldozatára. A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik