Belföld

Nyilvános Molnár kórházlistája

Öt kórházban teljesen megszüntetnék az ellátást, több egészségügyi intézmény pedig csak krónikus eseteket látna el a jövőben - derül ki az egészségügyi tárca javaslatából. A kórházaknak húsz napjuk van arra, hogy meggyőzzék a Regionális Egészségügyi Tanácsokat arról, hogy más vagy nagyobb ágyszámot kapjanak.

A kecskeméti Repülőkórháznak, a budapesti Schöpf-Mérei Kórháznak, a Budai MÁV Kórháznak, a Parádfürdői Állami Kórháznak és a borsodi dialíziscenternek nem osztana ágyat Molnár Lajos, a többi kórház azonban megmarad, mégha nem is az eredeti funkciójában. Az egészségügyi miniszter a kórházi ágyakra vonatkozó javaslatát egyébként hétfő este küldte el a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET).


A javaslat szerint megszűnne az aktív betegellátás többek között a siklósi, a bonyhádi, a szikszói, és a móri kórházban is. Ugyanakkor több súlyponti kórháznak, köztük az Uzsokinak, a SOTE-nak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak a törvény által előírt ágyszámon felül még biztosítana kapacitásokat.


Molnár Lajos ajánlásában végül a Sportkórházra is gondolt, az intézménynek 40 aktív – sebészeti és ortopédiai ellátás – és 50 krónikus ágyat javasolt.


Megszüntetné a párhuzamosságot


Az egészségügyi miniszter az alapvetően krónikus ellátást nyújtó kórházak esetében kis ágyszámú (15-30) aktív belgyógyászati osztály létrehozását ajánlja ott, ahol a közlekedési viszonyok és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények távolsága ezt indokolja.

Azokon a helyeken, ahol egy városon belül több aktív fekvőbeteg-ellátást biztosító intézmény is működik, a szaktárca vezetője szerint a párhuzamosságok megszüntetésére, az orvostudományi egyetemek és a velük azonos városban működő városi, vagy megyei kórházak közötti kapacitás felosztásánál pedig a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak felhasználásával tervezett egyesülés megvalósulásának támogatására kell törekedni.

A miniszter a dél-dunántúli régióban 100, az észak-alföldi régióban 41, az észak-magyarországi régióban 20, a közép-dunántúli régióban 139, a közép-magyarországi régióban 290, a nyugat-dunántúli régióban pedig 119 aktív ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot.


Indul a harc

A RET-eknek 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha az érintett gyógyintézményeknek, illetve fenntartóiknak nem sikerül megegyezniük, a miniszter mostani javaslata lép érvénybe. Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt, amely megváltoztatja a jelenlegi kórházi rendszert. A törvény négy szintet jelöl meg az ellátórendszerben: a kiemelt kórházakat, a területi intézményeket, a járóbeteg-központokat és a háziorvosi praxisokat.

A régiókra bontott ajánlások az egészségyi minisztérium honlapján érhetőek el >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik