Belföld

Püspökökkel vitázik az SZDSZ

A püspöki konferencia szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat támadás a katolikus tanítás és család intézménye ellen. Az SZDSZ ugyanakkor úgy véli, hogy minden párnak jár a jogegyenlőség, és az emberek szabad döntése, hogy mely kapcsolati formát választják.

Nem csak az egyház, nem csak a természeti törvény, hanem az Alkotmány is azt vallja, hogy „a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása” – idézi a A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) az MTI.


Veszélyezteti a gyermeket

Minden olyan kísérlet, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat, beleértve az egyneműek együttélését, a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel, gyengíti a társadalom életerejét. Veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését – utal a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénymódosító javaslatra az MKPK.

A javaslatban szabályozott új jogintézmény lehetővé teszi, hogy nemétől függetlenül minden nagykorú személy élettársi kapcsolata nyilvántartására tarthasson igényt. A bejegyzett élettársi kapcsolatra általánosan a házasságról, a családról és a gyámságról szóló rendelkezések alkalmazandók. Az előterjesztés indoklása szerint az élettársi kapcsolatok növekedése a házasság rovására olyan társadalmi tendencia, amelyre az érintett országok jogalkotásának tekintettel kell lennie.


Nem létezik “morális rangsor”

Az SZDSZ szerint nem kényszeríthetők házasságkötésre az emberek, az ő szabad döntésük, hogy mely kapcsolati formát választják, és nem érheti semmilyen hátrány azokat, akik az élettársi kapcsolatot választják – írja közleményében Horn Gábor és Gusztos Péter. A liberálisok, meggyőződése, hogy a kapcsolatokban a párok közötti szeretet a meghatározó és nem a kapcsolat formája. Ma Magyarországon minden második házasság válással végződik, ugyanakkor milliók élnek élettársi kapcsolatban.

Az SZDSZ álláspontja szerint két ember önként vállalt együttélését tiszteletben kell tartani, legyenek ők bármilyen vallásúak, tartozzanak bármely nemhez. A politika nem tehet valamiféle morálisnak vélt rangsor alapján különbséget a házastársak, a szinglik, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a meleg párok és az élettársak között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik