Belföld koronavírus

3221 magyarnál mutatták ki a koronavírust, elhunyt 160 beteg

Csóti Rebeka/24.hu
Csóti Rebeka/24.hu

Újabb 3221 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 259 588-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 160 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett – írta meg a koronavirus.gov.hu.

76 270 az eddig meggyógyultak, 177 038 az aktív fertőzöttek száma. Egy nap alatt nagyjából ezren gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma körülbelül kétezerrel nőtt.

7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 275 óvodában egy-egy csoportot érintően, 101 óvodában és 73 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 522 általános iskolában egy-két osztályt és 42 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

  •  Január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés.
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli, más időpontban is vásárolhatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező.
  • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik