Kultúra

Múzeumi beosztottai határolódnak el Demeter Szilárdtól, a főigazgató nem mond le

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor
A liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt – véli a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, akinek gázkamrázó írásától 75 beosztottja határolódott el.

„A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától. Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért mi a helyünkön maradunk, és végezzük feladatunkat. Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – olvasható a PIM Barátok Facebook-oldalon közzétett nyilatkozatban.

A szöveget hétfő késő délutánig 75 írták alá, a 444 cikke szerint a Petőfi Irodalmi Múzeumnak nagyjából kétszáz alkalmazottja van.

A lap úgy tudja, hogy a főigazgató hétfő délután körlevelet küldött a PIM összes dolgozójának, amelyben az elhatárolódást szülő, az Origón megjelent cikkét magyarázza. Ebben a holokauszttúlélő Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította, és azt írta, hogy Európa Soros gázkamrája.

A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs

– idézi a levelet a 444.

Demeter szerint akik most „harsogva a fejét követelik”, azok azért tesznek így, hogy elfeledtessék, hogy az ellenzéki összefogás antiszemita jelöltet indított az őszi borsodi időközi választáson, amiről szerinte „hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.” Ezek után Demeter mégis azt írja, hogy „az ő képmutatásuk és kettős mércéjük nem lehet mentség” számára, és igaza volt Gulyás Gergely miniszternek abban, hogy nem lett volna szabad indulatból publicisztikát írnia. Majd kitér arra, hogy szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját, és ha ezek veszélybe kerülnek, kötelessége megvédeni azokat. Márpedig

úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.

Az irodalmi múzeum főigazgatója emellett arra utal, hogy amíg hivatalban marad, nem fog több publicisztikát írni, csak könyvet, amit távozása után ad majd ki. Leveléből ugyanakkor kiderül, hogy nem mond le, mint írja,

addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp.

Egyúttal hangsúlyozza, hogy a PIM-ben védi a szólás- és gondolatszabadságot, az intézményben „senkit sem érhetett munkahelyi retorzió azért, mert más, akár politikai, akár világnézeti alapokon álló véleményt fogalmazott meg. És amíg én vagyok a főigazgató, ez így is marad.”

Demeter egyébként nem nyilatkozhat, az ATV hétfő esti adásában elhangzott, hogy meghívták a műsorba, a főigazgató ment is volna, de a múzeum fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megtiltotta neki. Erre hivatkozva hárította el a nyilatkozatot vasárnap a 168 Órának is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik