Belföld

Putyin-Gyurcsány paktumot sejt a Fidesz

Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra az orosz féllel létrejött energiaügyi megállapodásoknak a részleteit, valamint hogy térjen vissza az EU márciusban megerősített közös energiapolitikájához - mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A Kormányszóvivői Iroda az MTI megkeresésére azt mondta: nem létezik olyan titkos szerződés, mint amiről Németh Zsolt beszél.

“Felszólítjuk (…) Gyurcsány Ferencet, hogy hozza nyilvánosságra a megállapodások részleteit, tovább felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy térjen vissza az EU március 7-8-ai csúcstalálkozóján megerősített európai uniós közös energiapolitikához, illetőleg a Nabucco-tervhez” – fogalmazott Németh Zsolt, aki hozzátette: ennek érdekében a Fidesz országgyűlési határozat elfogadását kezdeményezi. Ebben rögzíteni kívánják azt, hogy az EU közös energiapolitikájának, valamint a Nabucco-tervnek prioritást ad Magyarország.

Nabucco helyett Kék Áramlat?

A parlament külügyi bizottságának elnöke a Párizsban megjelenő angol nyelvű lap, az International Herald Tribune keddi számában olvasható cikkre utalt, amely szerint a magyar kormányfő a Nabucco vezeték helyett az orosz tulajdonú Kék Áramlat gázvezeték magyarországi kiépítése mellett kötelezte el magát, s “ennek köszönhetően megszületett egy Mol-Gazprom megállapodás”.


Putyin-Gyurcsány paktumot sejt a Fidesz 1

Putyin-Gyurcsány találkozó tavaly februárban (MTI/EPA)




Mint Németh Zsolt mondta, e megállapodás részleteitől semmit nem lehet tudni, ez a parlament által átláthatatlan folyamat. A politikus szerint ez az eljárás sérti a jogállamiság alapvető
követelményét.

“Orosz érdekek ügynöke”

A Fidesz értékelése szerint “körvonalazódik egy Putyin-Gyurcsány paktum, az orosz és a magyar kormány közötti olyan politikai szövetség, amely mélyen ellentétes az EU érdekeivel, mélyen Európa-ellenes” – közölte.

Hozzátette: ha ez a megállapodás megvalósul, akkor a gázellátás területén Európát az oroszok túszává teszi Magyarország. Úgy vélte, ez a terv Magyarország egyoldalú energiafüggőségét Oroszországgal szemben “megpecsételi”. “Az orosz érdekek ügynökének képe nagyon súlyosan árt Magyarország nemzetközi megítélésének is” – fogalmazott a politikus.

Gál. J. Zoltán szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón erről a témáról újságírók kérdésére azt válaszolta: Magyarország mind a Nabucco, mind a Kék Áramlat gázvezeték megépítésében érdekelt, a két vezeték tervének megvalósulása erősíteni fogja a versenyhelyzetet az európai piacon.

Szép szavak Moszkvából

Az ellenzéki politikus bejelentése előtt néhány nappal Kreml-barát politológusok dicsérték a magyar kormány pragmatikus és bírálták az ellenzék ideologikus hozzáállását az EU-orosz energiavitában. Az EU és a NATO tagjai között vannak pragmatikus kormányok, amelyek gazdaságilag együttműködnek Oroszországgal, és vannak ideologizált kormányok, amelyek mesterséges akadályokat gördítenek az Oroszországgal való együttműködés útjába – méltatta a magyar és marasztalta el a lengyel, lett és észt kabinetet Szergej Markov, a moszkvai Politikakutató Intézet igazgatója pénteken az MTI-nek válaszolva.


Markov elutasítja azt az állítást, amely szerint a magyar (szociálliberális) kormánynak az orosz vezetőséggel való különalkui alááshatják az EU energiapolitikai egységtörekvését. Az EU diverzifikálási politikája nem azt célozza, hogy a közösség lemondjon valamely beszerzési forrásról, hanem sokkal inkább arra irányul, hogy minél több új szállítási útvonal épüljön – vélte a Kreml-barát kutató, aki szerint a kétoldalú megállapodásokra azért van szükség, mert a közös EU-orosz megoldások megvalósítását az ideologizált csoportok gátolják, jórészt amerikai érdekeket képviselve.


Ideiglenes szövetség


Alexander Rahr, a Német Külpolitikai Társaság kutatója is helyesli a magyar-orosz energiaipari együttműködést, ami Oroszország “ideiglenes szövetségesévé” teszi a pragmatikus Magyarországot az EU-n belül. Ez a szövetség azért ideiglenes, mert senki sem tudja, miképpen alakulnak a viszonyok néhány év alatt az átpolitizált gázágazatban – magyarázta az MTI-nek.


A magyar cégek jól kereshetnek, Magyarország fontos tranzitországgá válhat az orosz gáz exportjában, ami Európa számára is előnyös – fejtegette Rahr, rámutatva: Magyarország nem árul el semmilyen nyugati érdeket azzal, hogy a magyar Mol az orosz Gazprom oldalán részt vesz a Oroszországot Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezeték balkáni meghosszabbításában.


Rahr teljes mértékben osztja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök véleményét, amely szerint a konkurens Nabucco vezetékterv (amely azeri, iráni, iraki és talán közép-ázsiai gázt hivatott Európába juttatni az orosz helyett) az álmok birodalmába tartozik. Senki sem akarja megépíteni a Nabuccót, mert túl drága, túl bonyolult az útvonal, és megvan az alternatívája a Kék Áramlat-2 képében – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik