Belföld

Éjszaka bontják a kordont – tüntetők a téren

Vasárnap éjszaka lebontják a kordont a Kossuth téren - jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány. A hír hallatára mintegy 25 tüntető jelent meg a téren a még álló kordon közelében.

A Kossuth téri kordont a rendőrség vasárnap éjszaka lebontja – mondta Bene László országos rendőrfőkapitány a közszolgálati televízió Szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.


“A kordont ma éjszaka lebontjuk, és mire Budapest lakossága a reggeli órákban elindul a lakásától dolgozni vagy bevásárolni, a kordon már nem lesz ott a Kossuth téren” – fogalmazott Bene László. Keddre vannak bejelentett demonstrációk, “ettől a pillanattól kezdve lehet számítani arra, hogy ismét demonstrációk lesznek a Kossuth téren”.


Az MTI tudósítása szerint a hír elhangzása után nem sokkal mintegy 25 tüntető jelent meg a budapesti Kossuth téren, Árpád-sávos zászlókkal. A megjelent tüntetők a még álló kordon közelében gyűltek össze. Egy részük a korábbi hónapokban megismert Kossuth téri tüntető, és a Batthyány örökmécsestől ment át az Országház előtti térre.


Keddtől a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet veszi ismét birtokába a Parlament előtti parkolót. A kormányellenes tüntetéssorozatát április 30-ig tervező szervezet naponta fél hattól fél tízig demonstrálhat, és azt ígéri: sem italozás, sem sátorozás nem lesz a téren, lesz viszont mobil WC és nem lépnek a fűre.


Bene László a televíziós műsorban azt mondta, bízik abban, hogy mindenki tanult – a demonstrálók is – az elmúlt időszakból. A tüntetőkre utalva azt mondta: reméli, hogy “tisztában vannak azzal, hogy utcai randallírozással nem lehet problémákat megoldani”.


Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a rendőrség visszaépíti a kordont, Bene László azt mondta: minden elképzelhető. Hozzátette: reméli, hogy nem kényszeríti arra a rendőrséget semmi, hogy ismét ezt a megoldást kelljen választani.

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kockázatelemzést követően, várhatóan hétfőn bontja le a rendőrség a Kossuth téren tavaly októberben felállított kordonokat.

Az ORFK vezetője a HírTV-nek vasárnap este úgy nyilatkozott: a rendőrségnek nem volt szándékában nyilvánosságra hozni március 15-én azt, hogy elfogták és a Nemzeti Nyomozóiroda épületébe szállították Budaházy Györgyöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik