Belföld

Indulhat a banzáj a Kossuth téren

A rendőrség tudomásul vette, hogy keddtől ismét birtokukba veszik a Parlament előtti parkolót a kormányellenes tüntetők. Naponta fél hattól fél tízig demonstrálhat a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet, mely azt ígéri, hogy sem italozás, sem sátorozás nem lesz a téren, lesz viszont mobil WC és nem lépnek a fűre.

A rendőrség tudomásul vette az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kormányellenes tüntetését, melyet a Parlamentet körülvevő kordon lebontását követően keddtől április 30-ig minden nap megtartanának az Országház előtti parkolóban – közölte az MTI-vel vasárnap délután Gonda László, a szerveződés ügyvivője, és ezt a BRFK is megerősítette.

Március 20-tól, keddtől április 30-ig minden nap 17.30 és 21.30 óra között demonstrálhatnak az Országház előtti parkolóban, a hangosítást a főbejárat lépcsőjére helyezhetik, de azt csak 18 órától 21 óráig használhatják – közölte Gonda László. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI-nek azt is elmondta: a kormányellenes tüntetés szombati bejelentésekor a részletekről jegyzőkönyvben állapodtak meg, így vállalták, hogy sátortáborozást és italozást nem engedélyeznek, mozgó WC-ket állítanak fel, a füves területet sem használják, és kormányellenes tüntetésük mindvégig megőrzi békés jellegét.

Hétfőn még nem

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek vasárnap délután azt mondta: “a BRFK a törvényes határidőn belül megvizsgálta a bejelentést, és azt tudomásul vette”. Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kockázatelemzést követően, várhatóan hétfőn a rendőrség lebontja a Kossuth téren tavaly októberben felállított kordonokat. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel vasárnap délután közölte: a Parlament körüli kordont hétfőn, napközben lebontja a rendőrség.


Indulhat a banzáj a Kossuth téren 1

Õsszel szinte folyamatosan égtek a gyertyák (MTI)



Gonda László az MTI-nek adott szombati nyilatkozatát megismételve közölte: amennyiben hétfőn lebontja a rendőrség a kordont, aznap nem tartanak tüntetést az Országház előtt, és az ott esetleg spontán alakuló tüntetéshez sem csatlakoznak, mivel ők “törvényes kereteken belül” kívánnak tiltakozni a kormány ellen, tiltakozásukat az Aulich utca elején, a Batthyány-örökmécsesnél folytatják addig tovább.

Tüntetők, rendőrök, politikusok

A Parlament előtt múlt év szeptember 17-én kezdődtek a kormányellenes tüntetések, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi kormányülésen elhangzott beszéde. A rendőrség tavaly október 23-án hajnalban az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve kiürítette a Kossuth teret és kordonokkal vette körbe, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Parlament körül.

A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték, a legnagyobb ellenzéki párt frakciója február 2-án, egy általuk polgári engedetlenségnek nevezett akció keretében egy részét el is bontotta. A rendőrség azonban rövid időn belül helyreállította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik