Forma-1

Most akkor Lewis Hamilton minden idők legjobb Forma-1-es versenyzője?

Bár előzetesen semmi sem utalt rá, végül megnyerte a csúszós pályán rendezett és eső áztatta Török Nagydíjat Lewis Hamilton, aki már akkor is világbajnok lett volna, ha kiesik a rajt után, mivel három futammal a 2020-a szezon zárása előtt amúgy is behozhatatlan az előnye. Egy reális veszély leselkedett rá az idény kezdete óta: a csapattárs Valtteri Bottas. A finnről azonban már többször is bebizonyosodott, hogy bár fejlődik, nem tudja felvenni a versenyt Hamiltonnal, Isztambulban ráadásul élete egyik legrosszabb futamát futotta, még csak pontot sem szerzett, miután a rajtot követően megpördült autójával és a mezőny végére esett vissza, ahonnan nem tudott visszakapaszkodni az első tízbe. A brit lekörözte Bottast a táv háromnegyedénél, amivel jobban be sem lehetett volna mutatni a kettejük közti különbséget.

Hamiltonnak a mostani a hetedik vb-elsősége, amivel beérte Michael Schumachert az örökrangsor élén.

Elnézve az ő és a Mercedes dominanciáját, ha folytatja a sorozatban (még nem hosszabbított szerződést), akkor alighanem rövid időn belül meglesz a nyolcadik vb-címe is. Már a világbajnoki elsőségek száma is sokatmondó, de a 35 éves brit versenyző emellett számos rekordot döntött meg vagy állított be. Mégis, sokan csak legyintenek az eredményei láttán, pedig lehet, hogy miután visszavonul, csak akkor fogjuk értékelni azt, amit elért.

A számok nem hazudnak

A statisztika, a számok olyan dolgok, amikbe nem nagyon lehet belekötni, feketén-fehéren megmutatják a valóságot. Mármost, Hamilton a legfontosabb mutatók mindegyikében az élen áll.

  • A mostani volt a hetedik világbajnoki címe. Schumachernek van még ennyi, a sportág korai legendájának, Juan Manuel Fangiónak öt, Alain Prostnak és Sebastian Vettelnek pedig négy-négy elsősége van.
  • 97-szer szerezte meg a pole-t – a második a sorban Schumacher 68 rajtelsőséggel.
  • A mostanival együtt már 94 futamgyőzelemnél jár, ebben szintén a hétszeres világbajnok németet előzte meg a sorban.

De a fentiek mellett ő végzett a legtöbbször a dobogón (163-szor), ért célba a legtöbbször pontszerző helyen (227-szer), és ő szerezte egy idényen belül a legtöbb pontot (413-at). És amiben Hamilton félelmetesen jó, az a kiegyensúlyozottág: a 2018-as ausztriai kiesése óta huszonkilenc futamot nyert meg, miközben azóta egyszer sem kellett feladja a futamot és még csak nem is végzett a pontszerző helyeken kívül. Sőt, igazából a dobogóról is csak hatszor maradt le az elmúlt két és fél évben, ami egészen döbbenetes adat.

Ezek kikezdhetetlen eredmények. Még akkor is, ha látjuk, hogy a Mercedes évek óta unalomba fullasztja a Forma-1-et, annyira kiemelkedik mezőnyből, hét éve zsinórban a német gyártó nyeri a konstruktőri világbajnokságot. De ez korábban is jellemző volt, emlékezhetünk a Ferrari vagy a Red Bull egyeduralmára, a Brawn felfutására, hogy csak a közelmúltat hozzuk fel. A dolgok leegyszerűsítése és tulajdonképpen igazságtalanság lenne csak az autóra fogni Hamilton sikereit, aki világbajnok tudott lenni a McLarennel is. Inkább az a helyzet, hogy egy kiemelkedő pilóta ül egy kiemelkedő autóban, ez pedig pont annyira gyilkos párosítás, amilyennek hangzik.

Hamilton a Mercedes-hegemónia hét évében hatszor lett világbajnok, mindössze egyszer maradt le az első helyről, akkor a csapattársa, Nico Rosberg végzett az élen. Talán ez az egyetlen olyan érv, amivel a Schumacher-rajongók támadni tudják a britet, a német ugyanis sosem bukott el vb-címet csapattársával szemben. Azt az évet, és 2011-et a McLarennél leszámítva (amikor Jenson Button volt a jobb) Hamilton dominál a csapaton belüli versenyben, márpedig a Forma-1-es versenyzőket leginkább a csapattársukkal lehet összehasonlítani.

Hamilton nyilatkozata nem ígér sok jót az ellenfeleinek
Komoly motivációs beszédet tartott a hetedik vb-címe után.

Most akkor tényleg ő a legjobb?

A címben feltett kérdésre, bár jól hangzik, de nem itt születik meg az egyértelmű válasz. Korszakokat nehéz összehasonlítani, egy technikai sportban pedig pláne, hiszen a jelenlegi mezőnyben sem egyenlőek a feltételek, George Russell sem azért nem szerzett még pontot, mert rossz versenyző lenne, egyszerűen a Williamsben erre szinte esélytelen. Így azt talán sosem fogjuk tudni eldönteni, hogy Fangio, Ayrton Senna, Schumacher és Hamilton közül ki volt minden idők legjobb Forma-1-es versenyzője. Fangiót csak kevesen láthatták versenyezni, Senna karrierje tragikusan kettétört.

Eleve Magyarországról nehéz megítélni ezt a kérdést: eddig negyven nemzet pilótái szerepeltek az F1-ben, magyarok közül mindössze csak egy, Baumgartner Zsolt. Így tapasztalatunk nem sok van, igazából csak elképzeléseink lehetnek arról, mit is jelent Hamilton győzelme, nehezen láthatjuk, mik azok az extrák, amiket ő hozzá tud tenni a Mercedes sikereihez.

Az azonban innen nézve is egyértelmű, hogy Lewis Hamilton kivételes versenyző, aki évtizedek múlva is viszonyítási pont lesz a sportágban. És talán ez a legfontosabb mutató.

De talán Vettel foglalta össze a legjobban azt, melyik polcra helyezzük Hamilton hét világbajnoki címét a Forma-1-es sikerek képzeletbeli szekrényében.

„Úgy gondolom, hogy ő korunk legjobb versenyzője. Nehéz a korszakokat összehasonlítani. Hogyan lehetne Fangiót vagy Sterling Mosst hozzánk hasonlítani? Sehogyan. Lehet, hogy használhatatlanok lennénk, mert összeszarnánk magunkat azokban az autókban. Lehet ők is használhatatlanok lennének, mert ezek az autók meg túl gyorsak. De mindez nem számít. Minden érának megvan a maga kiemelkedő versenyzője és most egyértelműen Lewis az” – nyilatkozta a német. Ha valakinek, neki hihetünk.

Kiemelt kép: Clive Mason / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik