Belföld

Forgalomkorlátozások az ünnepen

Az ünnepi rendezvények miatt szinte teljesen lezárják a Belvárost az autósok elől szerdán és csütörtökön. De tömegközlekedéssel is nehézkes lesz az utazás, számos autóbusz ugyanis módosított útvonalon közlekedik. A MÁV-nál az ünnepi menetrend lép érvénybe.

A forgalomkorlátozások leginkább a Belvárost érintik, szerdától péntekig ugyanis az V., VIII. és a IX. kerület egyes utcáit teljesen lezárják a forgalom elől.

Tilos megállni és várakozni

Szerda reggel 6 órától csütörtök éjfélig a Március 15. téren az Erzsébet hídtól északra eső területen és a Petőfi téren.

Szerda estétől 15-e éjfélig a Kossuth téren, a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Szalay utca között, az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszki út és a Kossuth tér közötti szakaszon, a Kozma Ferenc utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Báthory utca között, a Szalay utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Honvéd utca között, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között, a Vértanúk terén, a Báthory utca mindkét oldalán a Vértanúk tere és a Bajcsy-Zsilinszki út között, a Roosevelt téren az Magyar Tudományos Akadémia parkolójában, a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Markó utca között, a Honvéd utca mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Báthory utca között, az Akadémia utca mindkét oldalán a Zoltán utca és a Kossuth tér között, a Nádor utca mindkét oldalán a Zoltán utca és a Kossuth tér között, a Batthyány örökmécses területén, az Aulich utca mindkét oldalán a Szabadság tér és a Báthory utca között, a Hold utca mindkét oldalán a Perczel Mór utca és a Báthory utca között, a Múzeum körút mindkét oldalán az Astoria és a Kálvin tér közötti szakaszon, a Március 15. téren az Erzsébet híd alatti parkoló teljes területen, a Váci utcában, a Szabad sajtó út és a Pesti Barnabás utca között, a Széchenyi felső rakparton, a Roosevelt tér és az Arany János utca közötti szakaszon.

Március 15-én reggeltől éjfélig tilos megállni a Pesti Barnabás utca, az Apáczai Csere János utca, a Galamb utca és a Régi posta utca mindkét oldalán. Szintén nem lehet megállni csütörtök este hat óráig a Városház utca páros oldalán, illetve a Pilvax közben.

A VIII. kerületet szerda este hat órától csütörtök 2 óráig a következőképpen befolyásolja az állami ünnep: tilos megállni a Bródy Sándor utca mindkét oldalán, a Puskin utca mindkét oldalán, a Múzeum utca mindkét oldalán, a Szentkirályi utca mindkét oldalán, a Trefort utca mindkét oldalán, az Ötpacsirta utca mindkét oldalán, a Reviczky utca mindkét oldalán, illetve a Baross utca mindkét oldalán a Szabó Ervin tér és a Kálvin tér között.

A IX. kerületben szerda 20 órától csütörtök éjfélig a Jungfer Gyula utca, a Róth Miksa utca, a Somlay Artúr sétány mindkét oldalán, a Gregersen Gudbrand köröndön, a Komor Marcell utca, a Lechner Ödön fasor mindkét oldalán, illetve a Lágymányosi híd pesti hídfője és a Művészetek Palotája között lévő út mindkét oldalán a Lechner Ödön fasor és a Laczkovich utca között.

Lezárások

Az állami megemlékezések miatt lezárásra kerül szerda éjjel 11 órától péntek hajnali 5 óráig a Roosvelt tér, a Lánchíd, a Széchenyi felső rakpart a Roosevelt tér és az Arany János utca között, a Clark Ádám tér Lánchíd felőli szélső forgalmi sávja a Lánchíd utca és a Fő utca között, a Kossuth tér.

Március 15-én 8 órától 13 óráig lezárják a múzeum körutat, a Bródy Sándor utcát, a Puskin utcát, a Szentkirályi utcát, az Ötpacsirta utcát, a Reviczky utcát.

Az ünnep napján este hat órától éjfélig a forgalom elől lezárják a Lágymányosi híd pesti hídfője és a Művészetek Palotája között lévő utat a Lechner Ödön fasor és a Laczkovich utca között.

Szakaszosan és időszakosan lezárásra kerül a Kossuth tér – Alkotmány utca – Honvéd utca – Báthory utca – Batthyány-örökmécses útvonal.

Forgalomkorlátozás pártrendezvények miatt

Március 15-én 10 órától 15 óráig lezárásra kerül a Petőfi tér és a Március 15. tér, az Apáczai Csere János utca, a Galamb utca a Március 15. tér és a Régi posta utca között, a Régi posta utca a Galamb utca és az Apáczai Csere János utca között.

A Fidesz megemlékezése miatt lezárásra kerül március 15-én 13 órától 23 óráig a Kossuth Lajos utca és szükség szerint az Erzsébet híd. De reggel nyolc órától a Kossuth Lajos utca egyes forglami sávjait is lezárják.

A BKV is változtat

Szerdán a Kossuth Lajos téri főpróba idején a 2-es villamosok a Közvágóhíd és a Kossuth tér között közlekednek.

Március 15-én 8.30 és 10 óra között, a Kossuth téren zajló ünnepélyes zászlófelvonás és koszorúzás miatt a 2-es villamosok a Közvágóhídtól a Kossuth térig (Garibaldi utcáig) közlekednek, a 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth tér helyett csak a Kozma Ferenc utcáig járnak. Az ünnepen a 15-ös autóbuszok egész nap rövidebb útvonalon szállítják az utasokat.

Üzemkezdettől 13 óráig a „Forradalom hídja” elnevezésű ünnepi rendezvény miatt a 16-os és a 105-ös autóbuszok mindkét irányban eredeti végállomásaik között, de módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekednek. Csütörtökön fél 10-től estig a 49-es villamosok a Batthyány térig közlekednek.

10 óra és 13 óra között a 112-es autóbuszok a Március 15-e tér és a Thomán István utca között járnak, a 9-es autóbuszok pedig a Liget tér és a Szabó Ervin tér között közlekednek. 13 óra után a 16-os autóbuszok a Dísz tér és a Batthyány tér között, a 105-ös autóbuszok pedig a Batthyány tér érintésével terelve járnak.

13 óra és 19 óra között a 7-es, gyors 7-es, 73-as és a gyors 173-as autóbuszok eredeti végállomásaik között, de módosított útvonalon, a Szabadság hídon keresztül közlekednek. Az 5-ös, 8-as, 78-as és 112-es autóbuszok pedig a budai végállomásaik és a Szent Gellért tér között járnak.

Ünnepi forgalom a MÁV-nál

A munkanap-áthelyezés és a március 15-i nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje. A vonatok március 14-én a pénteki napra, március 15–16–17-én az ünnepnapra, március 18-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek.

Március 14-én mentesítő InterCity indul Budapest Déli pályaudvarról Pécsre 18 óra 40 perckor. Március 15-én a regionális forgalomban – a kora reggeli órákban – több olyan vonat is közlekedik, amelyek egyébként csak munkanapokon járnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik