Belföld

A márciusi ifjak kapták a legkisebb figyelmet 15-én

A március 15-i ünnepen az 1848-as forradalomról esett a legkevesebb szó: a békés, helyenként bekiabálásokkal tarkított rendezvényeken inkább aktuálpolitikáról, félelemről és az árpádsávos zászlóról beszéltek. Budaházy elfogásával pedig elszabadultak az indulatok.

Békésen indultak a március 15-i megemlékezések. Bár a zászlófelvonásnál és a Nemzeti Múzeumnál tartott rendezvényen – amelyen első alkalommal nem hangzottak el nyilvános beszédek – is füttyszó és bekiabálások fogadták a miniszterelnököt, a Március 15-e téren beszédet mondó Demszky Gábort pedig tojással, paradicsommal és flaskákkal is megdobálták, semmilyen rendbontás nem történt. A Fidesz délutáni nagygyűlése nemzetközi megfigyelők szerint is példás volt, a negyedmilliós tömeg békésen gyűlt össze a belvárosban, és ugyanolyan nyugodtan távoztak el a helyszínről. (A FigyelőNet kalkulációja szerint talán 100-120 ezren lehettek a Fidesz nagygyűlésén. A hídfőtől az Astoriáig nincs egy kilométer, s ha harminc méter szélesnek számítjuk a Kossuth Lajos utcát, ami szintén nincs annyi, akkor 30 ezer négyzetméterrel számolhatunk. Ha minden négyzetméteren 4 ember áll, akkor jönne ki a 120 ezer ember – a szerk.)

Az események délután fél hétkor vettek váratlan fordulatot, amikor kiderült, a Szabadság téri emlékművet állítólagosan megrongáló Budaházy Györgyöt elfogta a rendőrség, és a Nemzeti Nyomozóiroda Aradi utcai épületébe szállították. A hatóság pillanatok alatt lezárta a környező utcákat, így mire a tüntetők az Andrássy út közelébe értek, már a könnygázzal, vízágyúval és teljes testvédelmi felszereléssel felszerelkezett – egyébként azonosítóval is ellátott – rendőrökkel álltak szembe. A körülbelül két-háromezer demonstrálót a rendőrök többórás csatározás után szorították ki a Nyugati tér, a Baross utca és a Deák tér irányába.

Szétverték az Andrássy utat

A legnagyobb harcok talán ez utóbbi útvonalon voltak, ahol a rendbontók néhol felszedték az Andrássy út díszburkolatát, egy építkezés állványaiból, padokból, kukákból és telefonfülkékből pedig több barikádot is állítottak. Ezeket később felgyújtották, a rendőrök pedig a vízágyúval oltották el a lángokat, majd egy kotróautóval gázoltak át rajtuk. Az Andrássy út több üzletébe is betörtek, más útszakaszokon pedig autók ablaküvegeit is szétzúzták a tüntetők. Este tízre azonban helyreállt ismét a nyugalom, a rendőrök több tucat embert szállítottak el bilincsben, a többiek pedig szétszéledtek valamennyi helyszínről. A legfrissebb adatok szerint öt rendőrt és egy civilt kellett a mentősöknek ellátniuk.



A márciusi ifjak kapták a legkisebb figyelmet 15-én 1

Tömegoszlatás az Andrássy úton, képgaléria a nap eseményeirõl – KATTINTSON A KÉPRE!



Nagy fogások napja

A rendőrség egyébként Budaházyn kívül a Tomcat álnevű 29 éves férfit is elfogta. Állítólag ő szervezte a Kossuth téren a bekiabálásokat.

A félelem és az árpádsáv volt a beszédtéma

Az ünnepi beszédekben több volt az aktuálpolitikai elem, mint a megemlékezés. Demszky Gábor és Orbán Viktor beszédének is a félelem volt az egyik központi fogalma. A főpolgármester szerint bebizonyosodott, a békés demokraták vannak többségben, akik nem félnek. A Fidesz elnöke, illetve az előtte felszólaló Deutsch Tamás is hangsúlyozta, hogy a hatalom nem tudta megfélemlíteni őket kordonokkal, „vasfüggönyökkel”.

Az árpádsávos zászlókról is sok szó esett. Demszky Gábor kikelt a jelkép ellen, a Fidesz kérte híveit, csak a nemzeti trikolórral ünnepeljen, a Jobbik azonban kifejezetten arra szólította szimpatizánsait, használják a vörös-ezüst vágásokból álló lobogót.




Gyurcsány Ferenc kimaradt az eseményekből

Míg Orbán Viktor negyedmilliós tömeg előtt beszélt többek között a népszavazásról, amelyet az utolsó lehetőségnek nevezett, mielőtt az emberek elkergetik a kormányt, addig Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában, kiemelt biztosítás mellett, külön meghívottak előtt beszélt. A miniszterelnök párhuzamot vont 1848 programja és a jelenlegi kormány reformjai között. A beszéd egyébként este nyolckor kezdődött, amikor pár kilométerrel arrébb épp összecsaptak a kormány-ellenes tüntetők a rendőrökkel.


Botrányok és botránymentes átadás


Március 15-e több érdekes elemet is tartogatott. A tojásdobálásból például a politikusokon kívül kapott Kóka János gazdasági miniszter barátnője, Szandrocha Kamilla is. A tárcavezető egyébként állítólag küldött egy sms-t Orbán Viktornak, hogy hívja vissza az utcáról az embereket, a szöveges üzenet létét azonban Szijjártó Péter egy órán belül cáfolta.


Nem kísérte viszont idén botrány a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását: az Erdélyből délelután hazaérő Sólyom László a tavalyi rendezvénnyel ellentétben minden díjazottnak kezet nyújtott, és az elismerésben részesültek is egytől egyig kezet fogtak Gyurcsány Ferenccel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik