Tudomány zöldövezet

Ennyi időnk maradt a bolygó megmentésére

Visszaszámláló órát helyeztek ki helyi klímaaktivisták New York központjában – írja az MTI. A szerkezet azt mutatja, hogy mennyi idő van hátra addig, amíg a globális felmelegedés eléri a kritikus határt. A hatalmas digitális kijelzőn jelenleg az látható,

hogy a mostani kibocsátás fenntartása mellett hét év és 102 nap van hátra, amíg a földi légkör átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb az iparosodás előtti állapothoz képest.

Gan Golan művész-aktivista szerint a visszaszámlálás még nem érte el a nullát, tehát képesek lehetünk kezelni a problémát, igaz, már nincs vesztegetni való időnk. Az ENSZ szakértői szerint már az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos emelkedésekor is két-háromszorosára nőhetnek az árvízkárok, az óceánok savasodása miatt pedig a korallok akár 90 százaléka is eltűnhet.

Kép: Getty Images

A visszaszámlálót a manhattani Union Square egyik üvegépületére vetítették ki, amelynek falán eddig a Metronóm nevű installáció volt látható, amely azt mutatta, hogy mennyi idő van még hátra a napból.

Az órának nem az az üzenete, hogy hét év múlva majd fel kell ébrednünk és valamit tennünk kell. Arról szól, hogy most azonnal cselekednünk kell. Már itt van a klímaváltozás

– mondta Andrew Boyd, a projekt egyik kezdeményezője. A Klímaóra a jövő heti New York-i klímahét alatt lesz kihelyezve, és hasonló kerülhet ki majd Berlinben és Genfben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik