Belföld

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért Molnár Csabára

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést és mellékbüntetésként pénzbüntetés kiszabását, a védők felmentést indítványoztak a K&H-ügy egykori főnyomozójára a másodfokú tárgyaláson. Molnár Csaba ügyében délután hirdet a Fővárosi Ítélőtábla ítéletet.

A Fővárosi Ítélőtáblán kedden kezdődött másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a hivatali visszaélés esetében is megalapozottnak találta a Nógrád Megyei Bíróság felmentő ítéletét, ezért indítványában ugyancsak felmentést kért. A másodfokú eljárás tárgya ezáltal csak a vesztegetést érinti, vagyis azt, hogy 2003 augusztusában Molnár Csaba milyen minőségében fogadta el a fa tolltartót, a süteményt és a bizsut a per másik két vádlottjától, a pénzváltóktól. A szakértők szerint egyébként az ajándéktárgyak összege mindössze 1700 forintot tesz ki.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak között Molnár Csaba beosztásából adódóan alakult ki kapcsolat, más jellegű nem is volt közöttük. Hivatalos személyként pedig nem fogadhatott volna el ajándékot. Az ügyész kifejtette: Molnár Csaba vádlott-társainak célja az volt, hogy megnyerjék a rendőrtisztet. Azzal is érvelt, hogy a Nógrád Megyei Bíróság megállapította: az ajándékozás jogtalan előnyszerzés volt. Mindezek alapján az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint mellékbüntetésként pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Magánember vagy rendőr?

A védők ugyanakkor azt hangsúlyozták: a Nógrád Megyei Bíróság nem állapította meg a jogtalan előnyszerzést, ez csak a vádhatóság következtetése. Mindhárom ügyvéd azzal érvelt: Molnár Csaba nem hivatalos személyként, hanem magánemberként kapta az ajándékot. Ők a Nógrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletének helyben hagyását, vagyis a vádlottak felmentését indítványozták.

Molnár Csaba utolsó szó jogán azt mondta: neki beosztásából adódóan kötelezettsége volt az ilyen jellegű kapcsolattartás és nem csak az érintett pénzváltókkal, de több más céggel is kapcsolatban állt. Mint mondta, szüksége volt rájuk, az információikra. “Biztos, hogy a rendőrnek el kell zárkóznia?” – tette fel a kérdést az egykori főnyomozó, aki szerint “sokat árt a rendőrségnek”, ha a rendőr senkivel se tarthat kapcsolatot.
A perben kora délután hirdet jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla.

Egyszer már felmentették

Az ügyészség eredeti vádja szerint Molnár Csaba 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért – egy fa tolltartóért, süteményért és egy bizsuért – cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat és államtitkokat, pénzmosás gyanús esetekre vonatkozó bejelentések adatait szolgáltatta ki nekik. Mindezek alapján Molnár Csaba ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés, valamint államtitoksértés, két társa ellen pedig hivatali vesztegetés miatt indult eljárás.

A perben 2005-ben már született egy elsőfokú, a vádlottakat felmentő ítélet, ám a Fővárosi Ítélőtábla ezt 2005 októberében hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő a Nógrád Megyei Bíróságon. Az újra lefolytatott elsőfokú eljárásban a vádlottakat ismételten felmentették. Molnár Csaba esetében az államtitoksértés vádja alóli felmentés jogerőssé is vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik