Tudomány zöldövezet

Itt támadnak a legtöbbet a cápák

A National Geographic Wild csatornán a Cápafesztivál elnevezésű műsorfolyam keretében felvételeket mutatnak be, melyek innovatív és lebilincselő módon, a legkorszerűbb filmes technológiát alkalmazva szemléltetik a cápákkal kapcsolatos legújabb felfedezések eredményeit. A filmek a cápák rejtett oldalát tárják a nézők elé a fényes parti régióktól a tengerek sötét mélyéig.

Kép: Getty Images

A műsorfolyam július 5-én kezdődik, és egész hónapban tart. A csatorna most a cápaszempontból leginkább veszélyes fürdésre kijelölt tengerpartokat gyűjtötte össze:

  • Dél-Afrika partjai látványosak és jó adottságúak, nem véletlenül csalogatják tömegesen a turistákat. A helyi vizek ugyanakkor veszélyesek is: az elmúlt két évtizedben 27 cápatámadás történt itt, és a szakértők sem értik ennek okait.
  • Az Egyesült Államokhoz közeli fizekben több mint 170 cápafaj él, ám ezeknek csak a töredéke támadt valaha emberre. Messze Észak-Amerikában a legmagasabb a cápatámadások száma a világon: négy évvel ezelőtt két hónap alatt négy eset is történt az észak-karolinai partonál. A veszély még mindig fennáll, és továbbra sem tudni, mi is állhat a jelenség hátterében. Dél-Karolina partjainál pár évvel ezelőtt egy partszakaszon tíz perc alatt négyszer is megtámadták a cápák a gyanútlan fürdőzőket.
  • 2010 decemberében vérfürdővé változott az egyiptomi Sarm es-Sejk népszerű tengerpartja: egy héten belül öt cápatámadás érte a vakációzókat, ezek közül az egyik halállal végződött.
  • A hawaii partokon kilenc cápatámadásról lehet tudni, mindegyik tragikusan ért véget. A tengerbiológusoknak mielőbb választ kell adniuk arra, hogy mi okozta az eseteket, mert a turizmusból élő szigeten a mai napig sokan félnek a cápáktól.
  • A Bahamákon is viszonylag gyakoriak a támadások, 2019-ben három cápatámadás is történt itt bő egy hét leforgása alatt.

Bár a cápáktól sokan rettegnek, valójában nem tartoznak a világ legveszélyesebb állatai közé. Korábban ebben a cikkben szedtük össze, hogy melyik tíz állathoz köthető a legtöbb haláleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik