Belföld koronavírus

Kiderült, hogy hány kilót híztak a magyarok a járvány alatt

Nagyszabású felmérést végzett a járvány idején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A május első felében végzett online kutatásban egy nem várt nagyságú mintán dolgozhattak, ugyanis több mint 3000 ember töltötte ki a kérdőívet — számolt be az Infostart.

Kasza Gyula, a kutatás vezetője az InfoRádióban elmondta: a kutatás legfontosabb üzenete az volt, hogy a mostani időszakot sokan kihasználták arra, hogy elkezdjenek sütni-főzni, elkezdjenek egészségesebben táplálkozni és odafigyeljenek az élelmiszer-biztonsági feltételek betartására. A felmérésből egyebek mellett kiderült:

  • Korábban egy háztartásból átlagosan heti 2-3 alkalommal mentek bevásárolni, ez a járvány idején lecsökkent átlagosan egyre. A járványban megnőtt a hosszabban eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása, csakúgy, mint az otthoni sütéshez-főzéshez használt termékeké.
  • Kevesebb fogyott az alkoholos termékekből, a desszertekből, sós rágcsálnivalókból és energiaitalokból.
  • Körülbelül hasonló szinten maradt a táplálkozásunk, mint a korábbi, aktív időszakban, ám a négy fal közé kényszerülve jóval kevesebbet mozogtunk, ezért a kérdőív eredményeinek tanúsága szerint átlagosan egy kilót híztak az állampolgárok a járvány ideje alatt.
  • A járványügyi vészhelyzet kezdeti időszakában pánikvásárlás volt tapasztalható, és az akkor felhalmozott élelmiszerek még most is nagy mennyiségben ott vannak a háztartásokban.
  • A felmérés időpontjában egy háztartásban átlagosan 36 kilogramm élelmiszertartalékot találtak. ennek körülbelül egyharmadát a folyadékok (elsősorban ásványvizek) tették ki, és a kétharmada volt szilárd élelmiszer. A legtöbb háztartás legalább két hétig el tudna lenni abból a tartalékból, amit otthon őriz.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik