Tudomány koronavírus

Majmokon nagyon ígéretes az egyik koronavírus elleni gyógyszer

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja az egyik legígéretesebb koronavírust kezelő szert, a Gilead remdesivirjét. Most úgy tűnik, további pozitív eredmények születtek a gyógyszerrel kapcsolatban: a Reuters szerint koronavírussal fertőzött makákóknál komoly javulást lehetett elérni a használatával.

Kép: Ulrich Perrey / POOL / AFP

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vizsgált 12 majom közül 6-nak adták be a remdesivirt, méghozzá a betegség korai szakaszában. Közülük egy állat sem mutatott légúti betegségre utaló tüneteket, és a tüdejük is kevésbé sérült, mint azoknak az állatoknak, amelyek nem kaptak gyógyszert. A majmok vírusterhelése is alacsonyabb volt, mint a remdesivirrel nem kezelt példányoknak, ami azt jelentette, hogy

kevésbé tudott sokszorozódni a szervezetükben a patogén.

Az eredmények azt mutatják, hogy a remdesivir korai kezelésként lehet a leghatásosabb, megakadályozhatja a tüdőgyulladás kiterjedését és súlyosbodását a koronavírusos betegek szervezetében.

A remdesivirt már több országban adják koronavírusosoknak, az Egyesült Államokban például rendszeresen használják, de Európa több országában, Japánban, Indiában és Dél-Koreában is a bevett gyógyszerek között található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik