Belföld

Volt rendőr hamisított eurót

Számítógéppel és irodai nyomtatóval készített 50 eurós bankjegyeket egy észak-magyarországi bűnözői csoport, négy férfit, köztük egy volt rendőrt őrizetbe vettek. A hamisítványok több európai országban is felbukkantak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályvezetője, Orosz István alezredes csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy december 20-án három helyszínen szinte egy időben csaptak le a rendőrök az 50 euróst hamisítók csoportjára. Az akció során Nyíregyházán egy volt rendőr autójában 2030 hamis 50 euróst találtak, amelynek értéke több mint 25 millió forint. Néhány perccel később szintén Nyíregyházán fogtak el két bélapátfalvai férfit. Ezzel egy időben a rendőrök Egerben lecsaptak a nyomdára, amit egy negyedik, egri férfi üzemeltetett, aki hevesi munkahelyén a cég infrastruktúráját használta fel arra, hogy az előállított bankjegyeket feldarabolja, és értékesítésre átadja a nyíregyházán elfogott férfiaknak.

Jelenleg négy férfi van őrizetben, akiknek előzetes letartóztatásáról csütörtökön döntenek Nyíregyházán. A gyanúsítottak között lévő volt rendőrről szólva elmondta: a férfi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egy városi rendőrkapitányságon közrendvédelmi területen dolgozott, de eltávolították a testülettől.

Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank nemzeti készpénzszakértő központjának a vezetője a hamisítványokról szólva elmondta: azok számítógéppel és nyomtatóval készültek, és a hivatásos pénzkezelők számára nem lehettek megtévesztőek, mert egyetlen biztonsági elem reprodukciója sem sikerült. Ugyanakkor utcai szituációban, olyanoknak, akik nem ismerik a bankjegyet, esetleg megtévesztő lehetett. Pataki Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy a hamisítvány tapintása inkább egy képes újságéhoz hasonlít.

Elmondta: a lefoglalt hamisítványok mintegy fele egyszerű másolópapírra, másik fele biztonsági papírra készült, amely optikaifehérítő-mentes, jelzőrostok vannak benne, és biztonsági szál, bár nem olyan, amilyet a bankjegy egyébként tartalmaz. Hozzátette: valószínűleg a most alkalmazott biztonsági papír azonos lehet azzal, amit 1999-ben a régi típusú ötezerforintosok hamisításához alkalmaztak az akkori hamisítók. Orosz István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azt tudják, kitől került a nyomdászhoz a biztonsági papír.

Pataki József megjegyezte: a most lefoglalt hamisítványok az Európai Központi Bank által működtetett hamisítványfigyelő rendszerben nyilván voltak tartva, eddig 105 példányt regisztráltak belőle. A 105 példányt – amelyek valószínűleg ebből a műhelyből származtak – Spanyolországban, Hollandiában, Németországban és Belgiumban találták, Magyarországon nem fordult elő. A szakértő szerint a hamisítványok nem olyan minőségűek, hogy tartósan a forgalomban maradhatnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik