Belföld

Pártok a hullámvasúton

Az elmúlt esztendőben is hullámvasútként változott a szavazópolgárok pártpreferenciája. Az eltérő adatok ellenére azonos tendenciák figyelhetők meg az egyes cégeknél: a teljes népességben a Fidesz vezet, a biztos szavazó pártot választóknál inkább az év utolsó harmadában dinamikusan feltörő MSZP. Az SZDSZ bejuthat, a többi pártnak nincs sok esélye.

Az összes megkérdezett körében – a Tárki kivételével – valamennyi kutatónál a Fidesz vezet. Igaz, előnye nem mondható jelentősnek, az év utolsó harmadában az MSZP beleerősített, és a legnagyobb ellenzéki párt sarkában van. A Szonda Ipsosnál az MSZP 28 százalékon, a Fidesz 31 százalékon kezdett januárban ebben a csoportban, és a szocialisták szívós munkával közelítették meg egyre jobban ellenfelüket. Decemberben át is vették a vezetést, igaz, hibahatáron belüli, összesen egy százalékkal: jelenleg 29 százalékon állnak.

Erősödő MSZP, magát tartó Fidesz

A Gallupnál 20 százalékon kezdett az MSZP, 28-on a Fidesz, és bár év közben a szocialisták többször befogták Orbán Viktor pártját – októberben például csak két százalék volt a különbség – év végén az ellenzéki párt került ki győztesen: decemberben 24-31-re elhúzott.

A Mediánnál – egy nagy szeptemberi zuhanást leszámítva – a Fidesz lassan, de egyenletesen hódított újabb szavazókat, míg az MSZP meredekebben ívelt felfelé, így októberre négy százalékra is megközelítette vetélytársát. Egy újabb távolodást követően decemberre az idei legszorosabb eredményt regisztrálta a kutatócég: a Fidesz már csak három százalékkal, 35-32-re vezet a szocialisták előtt ebben a csoportban.

A Tárki a kakukktojás

A Tárki az egyedüli kakukktojás: itt ugyanis az egy-két százalékos Fidesz-vezetést szeptemberben egy fordulat követte, amely egészen az év végéig kitartott: a januári 30-29-es, majd április-májusi 30-26-os, stabil jobboldali előny elolvadt. Jól mutatja a tendenciákat, hogy míg a Fidesz október és december között stabilan 29 százalékon állt ebben a csoportban, addig az MSZP hol 32 százalékos támogatottsággal „húzott el”, hol 29-cel pariban állt riválisával.

Ez a helyzet a biztosan szavazó pártot választókkal is: míg májusban kilenc százalék volt a legnagyobb ellenzéki párt előnye, az októberi fordulatot követően az MSZP három százalékkal megelőzte, és decemberre is csak egy 44-44 százalékos döntetlennel kellett beérniük.

A biztos pártválasztóknál nagyobb a lemaradás

A biztos szavazó pártot választók körében 2005-ben egyértelműen a Fidesz volt a nyerő. A Szonda Ipsos eredményei szerint volt olyan hónap (augusztus), amikor tizenegy százalékkal (51-40 arányban) vezetett Orbánék pártja. A szocialistáknak sikerült év végére három-négy százalékra ledolgozni ezt a hátrányt, bár novembertől ismét kezd szétnyílni az olló.

A Gallup és a Medián adatai is hasonló tendenciát mutatnak, igaz, előbbinél októberben volt egy váratlan fordulat ebben a csoportban: az MSZP ekkor – igaz, bőven a hibahatáron belüli egy százalékkal – átvette a vezetést. Ezt azonban gyorsan el is vesztette: novembertől 46-42, majd decemberre már 45-37 volt a két párt százalékos aránya ebben a csoportban, a Fidesz javára.

MDF nem, SZDSZ talán

A négy nagy közvélemény-kutató cég adatai szerint az SZDSZ jó eséllyel indul az ötszázalékos bejutási küszöb meghódítására, az MDF már kevésbé. A legtöbb prognózis szerint az állami támogatáshoz szükséges egyszázalékos határt a MIÉP, a Centrum és a Munkáspárt is át fogja lépni, ennél többen azonban nemigen reménykedhetnek. A Tárkinál, a Mediánnál, a Gallupnál és a Szondánál is az összes szavazó körében a liberális párt 3-5 százalékon áll, míg az MDF egy és kettő között ingadozik. A biztos szavazó pártot választók között pedig az SZDSZ hónapokig stabil hat százalékot hozott, míg az MDF itt sem tudott három százalék fölé emelkedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik