Belföld

Pénteken demonstrálnak az egyházi iskolák

Az egyházi fenntartású közoktatási intézmények jövő évi megnyirbált finanszírozása miatt tartanak demonstrációt pénteken délelőtt 11 órakor az egyházi iskolák a fővárosban, a Felvonulási téren, a Regnum Marianum keresztnél – közölte a szervező Szülői Közösségek elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Bálint levelet írt a történelmi egyházak vezetőinek

Az oktatási miniszter kifogásolja, hogy egyes iskolák a demonstráción történő részvételre kívánják mozgósítani iskolájuk diákjait is. Az iskolai szervezés keretében nyilatkozatot kívánnak aláíratni a szülőkkel arról, hogy hozzájárulnak-e gyermekük demonstráción való részvételéhez. Magyar szerint ez az eljárás több ponton sérti a hatályos jogrendet.

Az egyházak levelet írtak az Országgyűlés tagjainak

Az egyházak egyebek mellett rámutatnak arra, hogy az oktatásban jelentkező, előrelátható finanszírozási nehézségek nem oldódnak meg a kiegészítő normatíva tervezett összegével. Felkérték a képviselőket, hogy a jövő évi költségvetés módosító indítványairól történő szavazás előtt vegyék figyelembe az érveiket.

A jövő évi büdzsében csupán 970 forinttal nőne az egyházi intézményeknek járó kiegészítő támogatás összege – mondta Hardy F. Gábor. Hozzátette: a 2006-os költségvetés tervezete további elvonásokat is javasol, az egyházi intézmények nem kapnák meg a kistérségi kiegészítő normatívát, a beruházási támogatást, a bérkompenzációt, a kollégiumi kiegészítő normatívát. Úgy számolt, hogy a tervezet szerint évi 5-6 milliárddal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények.

„Joggal érzik az egyházi iskolába járó gyermekek szülei, hogy másodrendű állampolgároknak számítanak” – mondta a Szülői Közösségek elnöke, hozzátéve: az egyházi iskolába járó gyermekek közel fele nagycsaládból vagy szociálisan rászoruló családokból származik.

A kormány képviselői tendenciózusan, azért, hogy elsorvasszák az egyházi oktatási intézményeket, folyamatosan lefaragnak a kiegészítő normatívákból – mondta az egyházi iskolák szülői munkaközösségeit tömörítő Szülői Közösségek elnöke. Megjegyezte: a kiegészítő normatív támogatások fizetését biztosítja a magyar állam és a Vatikán közötti szerződés és több kormányszerződés. Ezzel a tervezettel a kormány megsérti ezeket a szerződéseket is.

Hardy F. Gábor szólt arról is, hogy 2005-ben a közszférában kétszer volt béremelés, amit az egyházi intézményeknek is biztosítaniuk kell az alkalmazottak számára, de erre a kiadásra sem adott a kormány fedezetet.

A demonstrációra diákokat nem hívtak külön, de amennyiben a pedagógussal eljönnek, úgy tegyék, ha a szülő ehhez írásos nyilatkozatát adta – hangsúlyozta Hardy F. Gábor, reagálva a szaktárca vezetőjének bírálatára. Magyar Bálint hétfőn felszólította az iskolákat, hogy politikai díszletként ne használjanak gyerekeket demonstrációkhoz.

Hardy F. Gábor hozzátette: nem arról van szó, amit az oktatási miniszter terjeszt, miszerint törvénytelen a demonstráció, mert a teret diákokkal töltenék meg. A demonstrációra mintegy 20 ezer résztvevőt várnak az ország minden pontjáról.

Közölte: a demonstráció végén egy 200 tagú küldöttség petíciót visz gyalogosan az Oktatási Minisztériumba. Elmondta: a tüntetést azért tartják délelőtt, mert a petíciót csak így tudják átadni, azt csak munkaidőben veszik át a tárcánál, mint ahogy erre már volt példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik