Gazdaság

A 200 milliárdot is elérheti az összeg, amit az MNB-alapítvány irodaház-vásárlásba tolt

Az MNB-alapítványok vagyonából hatalmas összeget költenek egy nemzetközi irodaház-birodalom kiépítésére.

Miközben a kormány különféle költségvetési átcsoportosításokkal és megszorításokkal igyekszik forrásokat előteremteni a járványhelyzet okozta recesszió csökkentésének költségeire, és ebből a jegybank is részt vállal 250 milliárd forint osztalék befizetésével, valamint 3000 milliárd forintnyi új forrás biztosításával,

ingatlanpiaci szakértők szerint a jegybanki alapítványokban felhalmozott 275 milliárd forintos vagyon jelentős részét, akár 200 milliárd forintot is elvihet az a hétfőn bejelentett tranzakció, amellyel az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. tőkealapja megvásárolja a Globe Trade Centre (GTC) S.A. ingatlanfejlesztő cég 61,49 százalékos tulajdonrészét.

A tranzakcióról kiadott közlemény szerint a jegybank mellett működő társaság a Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolja meg a részvénycsomagot, a vásárlás összértékéről azonban nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

A lengyelországi központú GTC-t 1994-ben alapították. A varsói és a johannesburgi tőzsdére bevezetett ingatlanfejlesztő és ingatlan-befektető cég 748 ezer négyzetméternyi bérbe adható alapterületű ingatlant birtokol Magyarországon és a többi között Lengyelországban, Szerbiában és Bulgáriában.

Ha a versenyhatóságok jóváhagyják, az MNB és az alapítványok által tulajdonolt Optima Zrt. lesz az ország egyik legnagyobb irodaház-bérbeadója, és a bérlői között lesz rengeteg piaci cég mellett a NAV, valamint az MKB Bank is. A GTC megvételével a jegybank érdekkörébe kerül Budapesten a Duna Tower, a Spirál, a Center Point és a Center Point 3 Irodaház, de több nagy fővárosi irodafejlesztés is, mint a Dózsa György úti Pillar és a rendőrpalota szomszédságában a Twist Tower építése.

A GTC többségi tulajdonrészét már hosszabb ideje próbálták eladni az amerikai tulajdonosok, de eddig az érdeklődő ingatlancégek drágának tartották. A Lone Star 2018 áprilisában bízott meg ingatlanközvetítéssel foglalkozó világcégeket, hogy találjanak vevőt a Varsóban bejegyzett irodaház-fejlesztőre. Forrásunk szerint a hatalmas összegű befektetés a jelenlegi piaci helyzetben a 2030-as évek derekán-végén térülhet meg a jegybank melletti alap számára.

A jegybank alapítványait az elmúlt időszakban átszervezték, összeolvasztották, és új elemként tőkealapokat is becsatoltak az amúgy is nehezen átlátható rendszerbe. Tavaly számos korábban megvásárolt ingatlant el is adtak, ezért a tőkealapoknál hatalmas mennyiségű szabadon használható pénz halmozódott fel. Az MFor februári cikke szerint alapítványok vagyonából 175 milliárd fialt befektetési alapokban, 27 milliárd vállalati kötvényekben és további 9 milliárd bankbetétekben.

Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója kedden a Növekedés.hu-nak azt mondta:

Noha a tranzakció előkészítése már hetek óta folyik, a befektetési döntést már a koronavírus-járvány okozta várható gazdasági hatásokra tekintettel hozták meg, így a tranzakció feltételeit is ez alapján határozták meg. Az üzlet finanszírozására a korábban vásárolt és az utóbbi időben értékesített vagyonelemekből – többek között az IT Services Hungary debreceni irodaháza, a Kasselik-ház, a Váci úton vásárolt fejlesztési terület – befolyó bevétel teremtett lehetőséget.

A 24.hu megkereste az MNB-t, hogy a befektetett összegről érdeklődjünk, de választ egyelőre nem kaptunk.

Kiemelt kép: Berecz Valter /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik