Belföld

Matolcsy György: Az MNB 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa átfogó intézkedésről döntött, közölte Matolcsy György kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Ott tartunk, hogy veszélybe került mindaz, amit az elmúlt tíz évben elértünk

– szögezte le a jegybankelnök.

A mostani intézkedések azt célozzák, hogy Magyarország visszakerüljön a koronavírus-járvány előtti dinamikus, gyors felzárkózási pályára, jelezte. Ehhez pedig a pénzügyi rendszert megerősítő döntéseket hoztak.

A főbb tudnivalók a következők:

  • Az MNB visszahozza a Növekedési Hitelprogramot. Lendületet szeretnének sugallni, 1000 milliárd forint új forrást rendeltek a program mögé, és ide teszik a még meglévő 500 milliárd forintnyi forrást, összesen tehát 1500 milliárdos kerettel számolnak.
  • Felemelték 10 milliárdra az elérhető összeget a Növekedési Hitelprogramban, ami a kis és közepes vállalkozásoknak segít.
  • Az összes eddigi célra megnyitották az új programot: lehet fejlesztésre, beruházásra felvenni hitelt, maximum 20 év futamidővel, bérfizetésre is lehet hitelt felvenni, ez könnyebbség lehet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek árbevétel híján nehezen fizetnek bért, illetve hitelkiváltásra is használható.
  • A bankrendszer tagjainak, akik részt vesznek a hitelprogramban, +4 százalékos kamattámogatás érhető el, ez 6,5 százalékos banki nyereséget, mozgásteret állít elő. A 4 százalékos kamattámogatás jövő év júniusáig él.
  • Az idő nemcsak pénzt, hanem életet, vállalkozást is ér, hangsúlyozta Matolcsy, így a bankoknak előírták a kéthetes hitelelbírálási időt. Ha nem bírálják el a hitelkérelmet, akkor az MNB a versenytársak köréből kiválaszt olyan bankot, ahova átteszik azt, így hitelkérelem nem maradhat gyors elbírálás nélkül.
  • „Megjavítják” a Növekedési kötvényprogramot: ez a nagyvállalatok programja, ide plusz pénzt nem tesznek, de tíz év helyett húsz év lesz a futamidő.
  • Nullára vitték le a bankrendszer tartalékrátájának a szintjét.
  • 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer pénzellátottságát, azért, mert a bankrendszer képes arra, hogy lefedje az állam állampapír-kibocsátását.

Az MNB ezekkel a lépésekkel 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak

– hangsúlyozta Matolcsy.

Nagy Márton alelnök elmondta: a Monetáris Tanács változatlanul hagyta az egynapos betéti kamatot, az alapkamatot, de eközben az egynapos hitelkamatát és az egyhetes fedezethitel eszközkamatát emelte, azaz a kamatfolyosó 190 bázispontra bővült.

A jelzáloglevél-vásárlási programot újraindítják, ennek és az állampapírpiac erősítése kiemelten fontos, közölte.

Ma az MNB által felügyelt valamennyi pénzügyi piac jobb állapotban van, mint hat éve, vagy a 2008-as pénzügyi válság időszakával összevetve

– jelezte Kandrács Csaba alelnök.

Mint mondta: mára számos olyan szabályozó eszköz létezik, amely szavatolja, hogy ne léphessenek fel újra a 2008 után fellépő rendszerszintű problémák.  Kandrács leszögezte: lesz fogyasztóbarát személyi kölcsön is a következő évtől.

A tőkepiaci és a pénztári szektor is stabil, az MNB a járvány idején is elvárja a pénzügyi intézetektől, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek, megfelelő biztonsági körülmények között

– mondta.

Zárásként hozzátetette: Magyarország és pénzügyi piacai a válság utáni időszak nyertesei között lehetnek. Az MNB ezt minden eszközével támogatni fogja.

Matolcsy zárásként elmondta: az eddigi intézkedések a kormány és a jegybank részéről eszközölt intézkedések által megszületett Magyarországon a bizalom, és bízik abban, hogy a bizakodás is megszületik majd általuk.

A forint biztonságban van, egy sor intézkedéssel a gazdaságot is biztonságba helyezzük

– fogalmazott.

A jegybankelnök azt gondolja, hogy történelmi bravúr lenne elérni a 2 százalékos növekedést, de hisznek benne, hogy ez sikerülni fog.

Matolcsy végül bejelentette:

új 20 forintosunk lesz, az egyik oldalán az olvasható majd, hogy „tisztelet a hősöknek”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik