Belföld koronavírus

Pécsen öt kórházi dolgozó került karanténba

Házi karanténba került egy orvos és négy ápoló Pécsen, mert kapcsolatba kerültek egy koronavírusos beteggel – írja a bama.hu. Az öt kórházi dolgozó közül a lap információi szerint senki nem mutat tüneteket.

Az egészségügyi dolgozók a pécsi megyei kórház tüdőgyógyászati osztályán voltak kitéve a potenciális fertőzésnek: egy 50-60 év közötti férfit láttak el, aki súlyos állapotban került a kórházba. A bama.hu úgy tudja, hogy csütörtök este vitték be a tüdőgyógyászati osztályra a beteget, majd még aznap este átszállították a Koronavírus Ellátó Központba, a megyei kórház T épületébe, miután pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje.

„Az első publikus baranyai esetről a kővágószőlősi polgármestertől tudunk. Ő közölte csütörtökön, hogy a településükön egy embernél kimutatták a koronavírust” – írja a kormányközeli lapbirodalomba tartozó bama.hu. A Szabad Pécs csütörtökön arról írt, hogy legalább öt koronavírus-fertőzött lehet Pécsen.

Biztosat azért nem lehet mondani, mert az operatív törzs nem hajlandó területi adatokat közölni a nyilvánossággal. Eleinte azzal magyarázták ezt, hogy betegjogokat sértene az adatközlés, azonban a legtöbb ország közöl ilyen adatokat, és a NAIH is úgy vélekedett, hogy beleférne az információs jogok szerint ez az adatközlés, így más irányba kanyarodott az érvelés, és Müller Cecília országos tisztifőorvos már azt hangoztatja, hogy a nyilvánosságnak felesleges tudnia a járvány területi eloszlásáról.

Pénteken a Szent László Kórház egyik dolgozója is megfertőződött koronavírussal. A gégészetén dolgozó egyik nővér laborvizsgálata zárult pozitív eredménnyel.

Az orvosi kamara már több, mint egy hete jelezte, hogy nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak.  A szervezet szerint az igazi problémát nem a műszerek, hanem az egészségügyi dolgozók elégtelen száma okozza majd, ugyanis már most több tucat szakember került karanténba. Pontos számot nem árult el erről az operatív törzs.

Ilyen felszerelést biztosít a kormány egy háziorvosnak a járvány idején
Három nem megfelelő maszk és egy kis fertőtlenítő.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján arról számoltak be, hogy megfelelő hatásfokú védőmaszkok gyártása és rendelése is folyamatban van. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a háziorvosok mindössze három darab gyenge minőségű maszkkal látják el, illetve egy kézfertőtlenítővel.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik