Belföld

Drasztikusan csökken a tanárok továbbképzési támogatása

A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint mintegy negyven százalékkal, pedagógusonként 15 ezer forintról 9400 forintra csökken a továbbképzési támogatás éves összege – adta hírül a Népszabadság.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a pedagógusoknak hétévenként kötelező teljesíteniük egy legalább 120 tanórás továbbképzést. Erre az iskolafenntartók pedagógusonként támogatást kapnak, amit maguk osztanak el, aszerint, hogy mikor melyik pedagógus továbbképzését látják szükségesnek, és milyen irányban. Az iskoláknak öt évre szóló továbbképzési, valamint tanévenként beiskolázási tervet kell készíteniük. A mostaniakat ennyi pénzből nem tudják betartani.

Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára elismerte, hogy csökken a pedagógusok továbbképzési támogatása, mivel a közoktatás egészére 2,5 százalékkal kevesebb pénz jut jövőre. A pedagógus-továbbképzés céljára azonban EU-s pályázatok is rendelkezésre állnak – közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik