Gazdaság

Van olyan budapesti kerület, ahol tíz lakásvásárlóból három külföldi

Túlzás lenne azt állítani, hogy a kínai vagy az orosz lakásvásárlók ellepték a magyar fővárost, ám tény, hogy szerepük egyre növekszik — írja a Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai alapján a Növekedés.hu.

Eszerint  Budapest egyes belvárosi kerületeiben már a 26 százalékot is eléri a vásárlók között a külföldiek aránya.A főváros egészét tekintve az adásvételek 12 százalékáért felelnek a külföldiek.

Főként az V., a VI., és a VII. kerületek a népszerűek, azonban a kínaiak esetén a magyar „chinatownhoz” közeli VIII. kerületi lakások is kelendőek.

A budapesti piacon, elsősorban a belsőbb kerületekben tíz vevőből akár 3 is külföldi lehet, ami viszont már jelentősen befolyásolja az árakat.

Hozzáteszik: hiába zárt be hat éve a Józsefvárosi Piac, a Négy Tigris, az azzal szembeni, ma is üzemelő gyártelep-piac továbbra is a kínai, vietnami, orosz, ukrán és török kereskedők kedvelt helye, ahol a vidéki és keleti kiskereskedők mellett még ma is szép számmal vásárolnak magánemberek, illetve a kissé távolabbi Kőbányai Bazár környékén is sok a kínai érdeklődő. A sikeresebb kereskedők, valamint a kínai elit inkább a magyar elit által is keresett budai hegyvidéket, illetve Zuglót, Angyalföldet, esetleg a hatalmas presztízsű Belvárost célozza meg: a kínai vásárlások 91 százaléka a fővárosban történik.

Hozzáteszik: az adatokat jelentősen torzítja, hogy nem kevés ingatlant vállalkozások vesznek meg, és a statisztikák azt már nem nézik, hogy a cégek nevére vett lakóingatlanok mögött milyen nemzetiségű cégtulajdonosok állnak.

Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont régióvezetője a lapnak arról beszélt, hogy a kínai ingatlanvásárlók mellett a vietnámi származású vevők is hansúlyosan jelen vannak:

Az onnan érkező vásárlók által megvett ingatlanok közel 95 százaléka szintén Budapesten található, ám ők inkább a XI. kerületben keresnek lakást.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik