Belföld

Gyurcsány elutasította Orbán három javaslatát

Átlagosan négy százalékkal a közintézményekben is emelkedni fog a gáz ára, és eladják a repteret üzemeltető társaságot.

Elutasította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton azt a két javaslatot is, amelyre előző nap az Orbán Viktorral folytatott vitában még nem adott konkrét választ. Az elsőt, hogy az adóreformot ne az áfa csökkentésével kezdjék, mert az a gazdagoknak kedvez, hanem a személyi jövedelemadó legalsó sávját csökkentsék 18 százalékról 13 százalékra, még a beszéd során vetette el a kormányfő.

Orbán arra kérte továbbá Gyurcsányt, hogy a gáz árának tervezett növekedéséből vegyék ki a kórházakat, az iskolákat és az orvosi rendelőket. Végezetül javaslatot tett, hogy a kormány ne adja el a budapesti repülőteret; “ne vágják le az aranytojást tojó tyúkot”.

A Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában Gyurcsány Ferenc nem tartotta megalapozottnak azt a javaslatot, hogy a gáz árának tervezett emelése ne érintse az említett közintézményeket. Emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetés összeállításakor 4 százalékos éves áremelkedéssel számoltak, azaz figyelembe vették az év közben várható árváltozásokat is, miközben az infláció éves szintje jelenleg 3,5 százalék körül tart.

Megjegyezte, hogy az Orbán-kormány éveiben rendre a ténylegesnél alacsonyabb volt a költségvetésben tervezett áremelkedés, a különbséget mégsem adta oda a kormány az iskoláknak és kórházaknak. “Maga a felvetés egyébként elméletileg, azt gondolom, helyénvaló, nem pont ebben a megfogalmazásban. Ehhez kell tartania magát minden kormánynak” – jelentette ki.

Orbán Viktor pénteken azt is kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy a kormány ne adja el a budapesti repülőteret. A szombat reggeli televíziós beszélgetés során Gyurcsány Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a repülőteret mint létesítményt nem adnák el, hanem a légikikötőt üzemeltető társaságot, azaz a várható eredményt tervezik privatizálni.

A várható eredmény most évi 10 milliárd forint körül alakul – mondta a miniszterelnök, a privatizációs bevétel viszont 150-200 milliárd forint lehet, s ebből meg lehetne építeni a 4-es autópályát. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy Orbán Viktor álláspontja a helyes, ha arról kell dönteni, hogy megtartsák-e az évi tízmilliárd forint bevételt ígérő üzleti lehetőséget, vagy az autópályát építsék meg Békés és Szolnok megyében, a dél-hajdúsági térségben.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a privatizáció kérdésében vitatkozik mindkét véglettel, azaz nem ért egyet sem azzal, hogy csak a magántulajdon jó, sem azzal, hogy az rossz, ha valami magánkézben van. Mint mondta, vitatkozik azzal a liberális nézettel, hogy mindig és minden esetben jobb a magántulajdon, mint a köztulajdon, mert a magántulajdonosok nem mindig hajlandók osztozni az ország egész felelősségében, az elkülönülő egyéni érdek sokat tud rombolni a közös érdeken.

“Nem igaz a másik sem. Itt vitatkozom az esetek többségében nekem populistának tűnő jobboldali retorikával. Hozzáteszem: az igazi konzervatív politika – lásd Thatcher, lásd Kohl, lásd a Magyar Demokrata Fórum valódi konzervatív politikája – soha nem is fogadta ezt el, ami azt mondja, hogy az állam a legjobb gazda” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik