Belföld vélemény

Borkai-ügy: nem az a lényeg, kivel és hogyan szexel a polgármester, hanem hogy miből

Lecserélhetik a győri polgármestert egy másik gátlástalan gazemberre, az a helyzeten nem változtat. A Fideszt, meg az elit jó részét kéne lecserélni.

Még mindig nem tudjuk, ki töltötte fel egy pornóoldalra a videót, amely Borkai városatyát intim helyzetben ábrázolja. De akárki is a Mély Torok, nem járt el helyesen.

Akadt olyan fideszes politikus– Gulyás Gergely – aki az ügyre reagálva azt mondta: maga az ábrázolt aktus, legyen bár „erkölcstelen”, Borkai Zsoltra és a családjára tartozik. Nos: ő viszont, ebben a vonatkozásban, helyesen nyilatkozott.

Más kérdés, hogy a Fidesz elhatárolódása Borkaitól mekkora képmutatás. Ezzel úgy tesznek, mintha Borkai csupán hiba lenne a rendszerben, nem pedig a rendszer maga.

Nem tudom, mi van az emberekkel, de a jachtos hírekre reagálók közül sokan azzal foglalkoztak, hogy ki ez a két (vagy három?) nő, aki együtt partizott Borkaival, hogy fér össze ez a dolog a keresztény erkölccsel, és főleg, hogy fér össze a genderstúdiummal.

Máskülönben okos, művelt emberek –  akárcsak Wittinghoff Tamás esetében – ismét arról kezdtek prédikálni, hogy

  • a prostitúció a kiszolgáltatott nők embertelen kizsákmányolása a farkukkal nem bíró férfiak által, és
  • aki prostituáltakkal üzekszik, emberileg lenullázta magát,
  • vagyis méltatlan arra, hogy politikus legyen.

Márpedig az úgynevezett valóság legutóbbi tudomásom szerint több árnyalatból van összerakva annál, hogy egy ilyen sommás leírás meg ne hamisítaná. A prostitúció kérdésköre is bonyolultabb. De tegyük fel egy gondolatkísérlet erejéig, hogy a prostitúció összes megjelenési formáját „a kiszolgáltatott nők embertelen kizsákmányolása a farkukkal nem bíró férfiak által” feliratú dobozba gyömöszölhetjük – akkor is maradna legalább két kellemetlen körülmény. Az egyik, hogy nem bizonyította még senki kétséget kizáróan, hogy mindkét esetben prostitúcióról van szó; a másik, hogy ez önmagában még nem tenne alkalmatlan politikussá senkit.

Elég valószínűtlennek tartom, hogy a társadalmunk csupa makulátlan szentekből áll, akik sosem tettek vagy tennének szégyellni valót. (Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek, javasolta a parázna nőre mutatva Jézus rabbi; aztán egy kő a földre pottyant, majd sorra az összes, és a tömeg eloldalgott.) Wittinghoff esetében is  mondtam, most is mondom: abszurd, hogy egy  politikust minden tekintetben feddhetetlennek akarjunk látni. A  törvények maradéktalan betartását elvárhatjuk tőle, de azt nem, hogy például a gusztusunk szerinti legyen a nemi élete. Azt legfeljebb önmagunktól várhatjuk el.

Ha a pápa lebukna egy kuplerájban, okkal háborodnának fel a katolikusok, hiszen a pápa többek közt arra szerződött, hogy ne szexeljen. De a politikust nem arra szerződtettük, hogy a szexuáletika világítótornyaként funkcionáljon. Őt arra szerződtettük, hogy a rábízott közjavakkal az érdekünkben és felelősen gazdálkodjék, slussz.

Az a fő kérdés, miként nyúl a közöshöz.

Nota bene: a nő, akivel aktuálisan szexel, nem közös. A pornószájton mutogatott képmása sem. Nem az tartozik ránk, kivel és miként kefél Borkai, hanem az, hogy miből.

Az egyébként csakugyan szánalmas és undorító jachtos tivornyában az a borzalmas: Borkai közalkalmazott simán megengedheti magának, hogy a hatalmi pozícióban hozott döntéseiből profitáló üzletemberekkel orgiázzon. Például olyannal, aki a fiának havi egymillát fizet egy bevétel nélküli cégen keresztül.

250 milliót vettek ki Borkaiék orgiája előtt a barátok cégéből
A győri telekügylet nyomán nagy vagyont szerző cégből az elmúlt nyolc évben összesen másfél milliárd forintot vettek ki.

Ha valami elkeserítő és felháborító, hogy a korrupció természetes már minálunk, mint a levegő. Ezért aztán a politikusok szégyen nélkül lopnak. Sőt, dicsekszenek vele. Magyarországon a polgármester nem közszolga, hanem hűbérúr és kiskirály, övé és üzletfeleié a vár, az első éjszaka, a zsé, az Audi, a jacht, a minden. Valahogy megszoktuk már, hogy egy polgármester

  • bennfentes információkat szerez arról, milyen földeket érdemes megvenni egy üzleti célú fejlesztés előtt,
  • sőt, úgy kavar, hogy az általa kiszemelt célokra az általa kiszemelt földek megvehetők legyenek, aztán
  • megveszi vagy megveteti olcsón, majd eladja horror áron,
  • így saját magát és klientúráját a helyzetével visszaélve jogosulatlan előnyökhöz juttatja.

Pedig ez ám a botrány, nem a szex!

Meg az, amikor a közbeszerzési pályázatok de facto azelőtt eldőlnek, hogy kiírták volna őket, sőt: direkte úgy írják ki őket, hogy a haver nyerjen, és még az sem akadály, ha van olyan pályázó, aki kedvezőbb ajánlatot adott. Aztán a haver visszaosztja az aprót, ami minimum egy tanár százhavi fizetése, végtére is nem szarral gurigázunk.

Így működik számtalan település országszerte.

Ez a szégyen. Ez az erkölcstelen. Erről kéne beszélni a Fidesznek, nem arról, hogy megfelel-e keresztény értékrendnek a jachtos dugás. Ha kérhetem, amúgy is kussoljanak szépen az állami vezetők a keresztény értékrendről, semmi közük hozzá. Ne a keresztény értékekkel számoljanak el, hanem a pénzzel!

Lecserélhetik a győri polgármestert egy másik  gátlástalan gazemberre, az a helyzeten nem változtat. A Fideszt, meg az elit jó részét kéne lecserélni. Már ha van kire, mert hogy Karácsony háta mögül lopnak szét mindent a szocik, vagy Tarlós háta mögül a fideszesek, az nem tűnik túl éles különbségnek. És hát ez a ciki, nem a műanyag pohár.

Az a szégyen és az a botrány, hogy

  • abban az országban, ahol százezrek halnak bele, hogy az alulfinanszírozott egészségügyben nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz,
  • ahol az oktatásfejlesztésre nincs pénz,
  • ahol családok tízezreit rakják utcára,
  • ahol a gyermekek egyharmada szegénységben él,

az elit önfeledten tivornyázza el a közvagyont.

De hát korrupciót sokat láttunk már, ajjaj, meg is untuk. Polgármester csupasz seggét pedig nem néztük még eddig, na, ez érdekes, lehet róla beszélni, nem?

Nem.

Inkább mindenki húzzon vasárnap szavazni, aki csak kicsi esélyét is látja, hogy a pöffeszkedő tolvajok leválthatók.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik