Belföld

Tagadja az előre megfontolt szándékot a békásmegyeri óvónő gyilkosa

„Nem félek a haláltól” – mondta szerdán a Fővárosi Törvényszéken a 69 éves L. József, aki elmondása szerint öngyilkossági szándékkal ment a békásmegyeri Virág utcába, ahová sportpisztolya mellett fecskendőt és halálos adag morfiumot, valamint inzulint is vitt magával 2018. november 21-án hajnalban. Állítása szerint elvesztette józan ítélőképességét, amikor meglátta kilépni az 56 éves A. Hajnalkát a házból, ahol a nő együtt élt fiával és annak élettársával, József lányával.

A gyakorlott lövőnek számító férfi azonban nem maga ellen fordította a fegyverét, hanem autójából kiszállva négy célzott lövést adott le az óvónőként dolgozó asszonyra, aki a belső vérzés miatt a helyszínen életét vesztette.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

L. József azért haragudott az óvónőként dolgozó asszonyra, mert az úgymond „ellopta” tőle Júlia nevű lányát, aki korábban élettársával, A. Ákossal náluk lakott, egészen József feleségének haláláig. Az asszony halála után romlott meg a viszonya lánya élettársával és annak családjával; előbb az élettárs, majd a lánya is elköltözött tőle.

L. József az elkövetkező időszakot egyedül, romló egészségben töltötte, és elkezdett gyűlöletet érezni a férfi családjával szemben, egyre inkább attól tartott, hogy a felesége után a lányát is elveszíti. Majd miután megtudta, hogy a pár a lánya élettársának családjához költözött be, másnap a házukhoz hajtott, és állítása szerint zavart állapotban, előre nem kitervelt módon végzett az akkor munkába induló óvónővel.

Az ügyészség szerint ennek ellentmond, hogy tudta, hogy a nő mikor és milyen útvonalon megy munkába – ezért előre kitervelt emberöléssel vádolja a férfit. Az ügyész az előre kiterveltséget egy levéllel is igyekezett bizonyítani, amelyet a bűncselekményt megelőzően írt, de nem küldött el József a lánya élettársának. Ebben a férfit élősködéssel, a lánya befolyásolásával vádolta, és olyan célzásokat is elejtett, minthogy „lecsapok rád”, illetve hogy „minden házba be lehet jutni.”

A rossz viszonyt az az időszak alapozta meg, amikor Júliával még az ő Csáktornya utcai lakásában éltek, ahol állítása szerint Ákos nem vette ki részét a házimunkából, Józsefre és feleségére hagyott mindent, míg ő hangoskodott saját lakrészében. József szerint a ház körüli munkák miatt nem tudta elvinni feleségét egy orvosi vizsgálatra, és csak később derült ki, hogy a nő rákbeteg. Ráadásul miután elhunyt, szerinte „nem gyászolták őt rendesen.” Leginkább azonban nem is lánya élettársára, hanem annak anyjára haragudott, mint mondta, azért, mert óvónő létére képes volt arra, hogy „egy 68 éves embertől elcsalja az egyetlen támaszát.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Nem gondolja úgy, hogy egy 39 éves ember képes a saját életéről dönteni? Nem érzi úgy, hogy túlságosan beleavatkozott a lánya életébe? – firtatta a bíró, mire ő azt állította, csak azt akarta, hogy a lánya boldog legyen. Azt is mondta, nem akart ekkora fájdalmat okozni a másik családnak, de nem tudott tisztán gondolkodni.

L. József egyébként autóval próbált menekülni az emberölés helyszínéről, a járművet térfigyelő kamerák felvételei alapján találták meg a a rendőrök. Fegyverrel a kezében ült a kocsiban, amikor elfogták, és az emberölés elkövetését már a helyszínen beismerte. A most 69 éves férfi egyébként engedéllyel tartott lőfegyvert, a felesége halála után kezdte el hobbiként űzni a sportlövészetet, amiben romló látása miatt egyre rosszabb lett. Állítása szerint az öngyilkosság gondolata már korábban is foglalkoztatta, és a gyilkosság elkövetése után, a helyszínről pár száz méterre az autójában valóban megpróbálkozott vele.

Az előkészítő ülés iratismertetéssel ért véget. A tanúk, valamint az orvosszakértők, köztük Zacher Gábor meghallgatása a következő tárgyalási napra várható.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik