Tudomány

Ezért jó, ha a gyerek gyalog jár iskolába

Egy friss tanulmány alapján kisebb eséllyel lesz túlsúlyos, illetve elhízott az a gyerek, aki rendszeresen gyalog, kerékpárral vagy rollerrel jár iskolába – írja az MTI. A Cambridge-i Egyetem munkatársai által vezetett csapat elsőként vizsgálta, hogy a napi iskolába járásnak és a sporttevékenységnek milyen hatása van az alsó tagozatosok testtömegére.

A kutatók a túlsúly megállapításához nem a testtömegindexet (BMI) használták, hanem a gyerekek testzsírját és izomtömegét mérték fel. A BMI hiányossága ugyanis az, hogy a test teljes tömegét veszi alapul, beleértve az egészséges izomzatokat is.

Fotó: iStock

A vizsgált több mint kétezer 5-11 éves gyerek csaknem fele minden nap sportolt, ugyanekkora részük gyalog, kerékpárral vagy rollerrel járt iskolába.

A kutatók megállapították, hogy akik a napi iskolába járás közben testmozgást végeztek, azoknak kevesebb volt a testzsírja.

Egy azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel alakult ki náluk túlsúly vagy elhízás.

A hagyományos BMI-t alapul véve furcsa módon azok a gyerekek, akik minden nap sportoltak, nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak vagy elhízottak. Amikor viszont külön vizsgálták a testzsír és az izom mennyiségét, kiderült, hogy a naponta sportoló gyerekeknek sokkal fejlettebb volt az izomzata, a testzsírjuk tömege viszont nem különbözött szignifikánsan.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik