Belföld

Szemétégető terve borzolja a kedélyeket az Őrségben

Lehet, hogy hulladékégető épülne a határ szlovén oldalán, de részleteket még nem tudni. Szentgotthárdon és Őriszentpéteren nem is akarják, hogy megépüljön a létesítmény.

Felzúdulással fogadták Őriszentpéter és Szentgotthárd környékén, hogy egy szlovén tévécsatorna értesülése szerint hulladékégető épülhet a közeli Salovci településen – írja a Vaol.hu.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere levélben fordult Salovci polgármesteréhez, az egészségügyi és környezeti kockázatokon túl azzal érvelve, hogy a helyszín három natúrpark találkozásánál fekszik, és a térség erős turisztikai vonzerővel bír. Emlékeztetett arra is, hogy pár éve milyen felháborodás fogadta az ausztriai Rábakeresztúrra elképzelt szemétégető tervét.

A térség országgyűlési képviselője, a fideszes V. Németh Zsolt jelezte, hogy Magyarország élni kíván az espooi egyezmény nyújtotta lehetőséggel, amelynek értelmében hatásviselő félként hazánk megismerheti a létesítmény terveit, véleményt alkothat, és álláspontját megvitathatja a döntéshozókkal.

A szentgotthárdi polgármester, Huszár Gábor Boris Jesih szlovén főkonzulnál tiltakozott az elképzelés ellen, és felvette a kapcsolatot Woki Zoltán környezetvédővel, aki az osztrák határ mellé tervezett szemétégető ellen harcolt. Ő egyébként azt mondta: még csak egy felvetésről van szó, így egyelőre „nem élesítik a kardokat”.

Az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, Dr. Markovics Tibor ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy egyelőre kevés a terv, nem tudni, hogy az elképzelés mögött van-e komoly beruházói szándék, az viszont semmiképp nem indokolt szerinte, hogy ilyen érzékeny helyen építsenek szemétégetőt. Közölte: a szlovén féllel korrekt a kapcsolat, felesleges pánikot kelteni, hiszen lehet, hogy nincs is ok rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik