Tudomány

Hártyás szárnyú dinót találtak

Szárnyas dinoszauruszfajta maradványaira bukkantak kínai tudósok, a lelet a dinoszauruszok evolúciójának egy olyan szakaszára világít rá, melynek során egyes alfajok a madarak felé kezdtek fejlődni – idézi az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökséget.

Legfeljebb siklott

A jó állapotban fennmaradt, mintegy 163 millió éves fosszíliát az északkelet-kínai Liaoning tartományban találták még 2017-ben. A maradványok a szakértők szerint egy eddig ismeretlen, 32 centiméter hosszú, és 300 grammos testtömegű theropodától, vagyis két lábon járó hüllőmedencéjű dinoszaurusztól származnak: hártyás szövet alkotta, repülni azonban nem tudott.

A szarkaméretű dinoszaurusz a kutatók szerint fákra mászhatott, és lehetséges, hogy a denevérszárnyakhoz hasonló hártyáit a levegőben siklásra használhatta, miközben fáról fára ugrándozott.

A nagyméretű mellcsont hiánya azonban arra utal, hogy a fajta nem tudott a madarakhoz vagy denevérekhez hasonlóan repülni.

Átmenet

Ambopteryx longibrachiumnak nevezték el utalva arra, hogy a fajta átmenet a repülő őshüllők, vagyis pteroszauruszok és a dinoszauruszok között.

Számos fajról ismert, hogy madarakhoz hasonló tollazattal rendelkeztek, és az evolúció során madarakká fejlődtek. De ez az új faj különösen érdekes, mert a hártyás, denevérszerű szárnyakkal rendelkező fajok létezése eddig nem volt széles körben elfogadott elmélet – emelte ki Vang Min, a Kínai Tudományos Akadémia őskortannal foglalkozó intézetének kutatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik