Kultúra

Betiltották az indiai James Bondot Pakisztánban

Az indiai James Bond pokolgépet hatástalanít, miközben helikoptert vezet, bérgyilkosok golyói elől ugrik el, megvédi hazáját a nukleáris katasztrófától, a szomszédos Pakisztán filmszínházaiba azonban nem juthat be, Iszlámábád ugyanis néhány nappal a bemutató előtt betiltotta az Agent Vinod (Vinod ügynök) című kémkalandot.

Pakisztán minden bizonnyal azért döntött így, mert az indiai alkotás “kritikusan” ábrázolja a pakisztáni tábornokokat és ügynököket. Az Agent Vinodban szereplő pakisztáni karakterek ugyanis az afganisztáni tálibokkal kokettálnak és azon mesterkednek, hogy nukleáris bombát helyezzenek el az ősellenségnek számító India fővárosában.

“Úgy ítéltük meg, hogy a filmet nem szabad vetíteni” – mondta a pakisztáni filmcenzori testület alelnöke, de további részleteket nem közölt.

Az Agent Vinod című filmet már a múlt héten be kellett volna mutatni Lahorban és Karacsiban, a politika azonban közbeszólt.

Noha Pakisztánt soha nem vádolták meg nyíltan azzal, hogy nukleáris fegyvert akar működésbe hozni India területén, az sokak szerint nyílt titoknak számít, hogy olyan iszlamista szervezeteket támogatott, amelyek merényleteket hajtottak végre Indiában. Pakisztán segítette a tálibokat az 1990-es években a hatalom megragadásában, hogy ellensúlyozza India befolyását a térségben, és vélemények szerint még mindig támogatja őket, noha ezt a kormányzat hevesen tagadja.

Az Agent Vinod az indiaiaknak készült, de nem Pakisztán-ellenes. De megértem, ha dühösek, mert elég gyakran elpáholjuk őket filmjeinkben – jelentette ki a film főszereplője és társproducere, Szaif Ali Khán.

A független Pakisztán és India 1947-ben jött létre a brit birodalom feloszlásával. A két ország azóta három nagy háborút vívott egymással, ebből kettőt a vitatott hovatartozású Kasmírért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik