Tech

Kínába küldtek érzékeny adatokat Nokia telefonok

Meglehetősen komoly vádak kerültek napvilágra a napokban, mikor a norvég NRK azzal állt elő, hogy bizonyítékai vannak azzal kapcsolatban, hogy egyes Nokia telefonok érzékeny adatokat küldenek Kínába.

Az információk egy felhasználótól, Henrick Austadtól származnak, aki saját elmondása szerint figyelte, hogy a Nokia 7 Plus készüléke milyen adatokat továbbít, és arra lett figyelmes, hogy a készüléke titkosítatlan információkat küld egy kínai szervernek, méghozzá minden egyes bekapcsoláskor. Az adatok között ott volt a telefon pontos helyzete, a SIM-kártya száma és a telefon sorozatszáma.

Az NRK beszámolója szerint az elküldött adatokat fogadó szerver a vnet.cn domain alatt működik, amit a kínai állami tulajdonban lévő China Telecom birtokol. Az információ nyilvánosságra kerülését követően a finn adatvédelmi ombudsman, Reijo Aarnio azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy vizsgálatot indít a Nokia márkát birtokló finn HMD Global ellen.

Nokia 7 Plus, az érintett készüléktípus – Fotó: HMD Global

Mindeközben a HMD elismerte az ügyet feltáró NRK-nak, hogy valóban voltak olyan Nokia 7 Plus készülékek, amik adatot továbbítottak Kínába, azonban már januárban kiadtak egy olyan, szinte mindenki által telepített frissítést a telefonokra, ami véget vetett ennek, és a cég állítása szerint a készülékek semmilyen olyan információt nem közöltek, ami alapján a felhasználójuk azonosítható lett volna.

A finn Nokia 2014-ben adta el a kilencvenes években hihetetlenül népszerű telefonmárkáját a Microsoftnak, a redmondi cég pedig 2016-ban értékesítette ezt tovább a finn HMD Global nevű vállalatnak, ami mögött a tajvani Foxconn csoport áll – 2017 eleje óta ez a cég felelős a Nokia márkanév alatt futó okostelefonok gyártásáért és forgalmazásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik