Belföld

Bennfentes kereskedelem lehet a Jukosz-ügy elhúzódása mögött

Az orosz sajtó szerint a Jukosz olajcég sorsa körüli jogi huzavonát jól értesült hivatalnokok és hozzájuk közel álló üzletemberek bennfentes tőzsdei kereskedésre használják ki, és nagy összegeket keresnek.

A több moszkvai lapban kedden megfogalmazott vádat az szülte, hogy hétfőn kiderült: az adóvégrehajtók újból zárolták a Jukosz olajtermelésének 60 százalékát adó Juganskneftegaz (Juganszk) értékpapírjait, miután az illetékes fellebbviteli bíróság pénteken jogellenesnek mondta ki a bírósági végrehajtók korábbi lefoglalási döntését.

A moszkvai döntőbíróság pénteken határozatának ismertetésekor azzal érvelt, hogy az adótartozás kiegyenlítésére először a cég készpénzvagyonát kell felhasználni, illetve másodrangú vagyontárgyaiból kell eladni, mielőtt a működést biztosító részekhez nyúlnának.

Az új lefoglalást, amely még szintén pénteken történt, az orosz igazságügyi minisztérium csak hétfőn este, jóval tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra, miután a Jukosz-papírok árfolyama csaknem 17 százalékkal emelkedett a moszkvai RTS tőzsdén.

Az Izvesztyija már hétfőn felvetette, hogy bennfentes információ birtokában lévő hivatalnokok komoly összegeket keresnek a rendkívüli árfolyammozgásokon. Ezek nagyságára jellemző, hogy az elmúlt hetekben többször fel kellett függeszteni a Jukosz-részvények kereskedelmét a moszkvai értéktőzsdéken.

Tim McCarthy, a Troika Dialog Asset Management befektetési társaság egyik vezetője a The Moscow Timesnak nyilatkozva két lehetőségről szólt: az orosz igazságszolgáltatási rendszer Jukosz-üggyel foglalkozó szereplői vagy teljesen felelőtlenek, vagy hasznot húznak intézkedéseikből. McCarthy szerint az orosz tőkepiaci felügyeletnek mindenképpen vizsgálatot kellene indítani az ügyben.

A Nyezaviszimaja Gazeta arról számolt be, hogy július 30. és augusztus 5. között csak három, 50 ezer dollárnál nagyobb értékű üzlet kötöttek Jukosz-papírokkal, ám csupán pénteken öt, csaknem 400 ezer dollár értékű kötés volt, és amikor hétfőn, a bírósági döntés ismeretében meglódult a papírok kereskedelme, a befektetők mintegy 90 százalékos haszonra tehettek szert.

Az orosz Jukosz olajtársaság részvényeinek ára a keddi nyitás után 20,2 százalékos zuhanás után 101,35 rubelre csökkent.

A moszkvai RTS tőzsdén a Jukosz ára 3,72 dollár volt kedd reggel, 14,97 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál. Hétfőn 16,67 százalékkal 4,375 dollárra drágult a részvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik