Kultúra

Perverz udvari kegyencek a britek kedvencei, de a Roma is egyre biztosabb díjesélyes

Ahogy már a jelölések után is sejthető volt, A kedvenc BAFTA-díjátadón is tarolt.

A várakozásoknak megfelelően Jorgosz Lanthimosz A kedvenc (The Favourite) című kosztümös filmje kapta a díjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó két fő elismerést azonban a nagy vetélytárs, az Alfonso Cuarón rendezte Roma vitte el.

A kedvenc tizenkét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott az Oscar-díjas győzelmek viszonylag megbízható előrejelzőjének tekintett BAFTA-rendezvényen. Ez az alkotás nyerte a kiemelkedő brit film, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb smink, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb jelmeztervezés díját. Emellett a filmben a XVIII. századi brit Anna királynőt alakító Olivia Colman vehette át a legjobb női főszereplőnek, Rachel Weisz pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést.

A kedvenc emellett a legjobb film és a legjobb rendező díjáért is versenyben volt, e két fődíjat azonban a Roma című mexikói alkotás és rendezője, Alfonso Cuarón gyűjtötte be, és ezzel nem volt vége a film diadalmenetének: a Roma kapta a legjobb nem angol nyelvű filmnek, illetve a legjobb fényképezésnek ítélt elismerést is, azaz hét jelöléséből négyet díjra váltott.

Ilyen filmért lesz valaki rendező, mint a Roma
A tavalyi év egyik legtöbbet dicsért filmje, a Roma tényleg Alfonso Cuarón életművének csúcsa, vagy ne essünk túlzásokba? Kritika.

A legjobb férfi főszereplő díját Rami Malek kapta a Bohém rapszódiáért, ezzel még biztosabbnak látszik majdani Oscar-díja is, a film emellett behúzta a legjobb hanghatásért járó BAFTA-t is. A legjobb férfi mellékszereplő Mahershala Ali lett a Zöld könyvben nyújtott alakítása nyomán. Díjazták a Csillag születiket (legjobb eredeti zene) és a Csuklyások: BlacKkKlansmant is (legjobb adaptált forgatókönyv), a legjobb animációs film a Pókember – Irány a Pókverzum lett, a vizuális effektekért a Fekete párduc, a vágásért Az alelnök kapott díjat.

A díj rendezői kategóriája körül volt némi felzúdulás a napokban: bár eredetileg jelölték, a Bohém rapszódia rendezője, Bryan Singer jelölését a brit filmakadémia a múlt héten “felfüggesztette”, miután négy férfi nemrégiben azzal a váddal állt elő, hogy gyermekkorukban Singer szexuálisan zaklatta őket. Az 53 éves Singer tagadja a vádat, a BAFTA állásfoglalása szerint azonban a terhére rótt szexuális visszaélések teljességgel elfogadhatatlanok, és összeegyeztethetetlenek az akadémia alapértékeivel. Singert három héttel a Queen-film befejezése előtt menesztették a Bohém rapszódia stábjából, mert a gyártó szerint “megbízhatatlan magatartást” tanúsított a forgatáson, neve azonban a stáblistán maradt.

A BAFTA-díjak jelentősége azért is nagy, mert az egyik utolsó nagy átadó az Oscar előtt: néhány kisebb jelentőségű szakmai díjtól eltekintve már csak az Independent Spirit Awards van hátra, aztán a február 24-i Oscarral zárul a díjszezon.

Kiemelt kép: Forum Hungary

Ajánlott videó

Olvasói sztorik