A San Diegó-i Anders Cavallini és a dubaji Hatim al-Kafadzsi tervei alapján a kávészemeket egy túlnyomásos tartályba helyeznék el, amelyben a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hő hatására megpörkölődnének a szemek – írja az MTI. Mivel a tárolóban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, tökéletes kávé keletkezne.
Bolygónkon a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg.
Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360-fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek”
– állítják a vállalkozók.
A kapszula kezdetben 300 kilogramm szemes kávét hordozhat. A tartályt egy rakétával juttatnák a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba. A Földre való visszatérés során a tárolóban a hőmérsékletet 200 Celsius-fok körül tartanák.
Az első, űrben pörkölt kávéból Dubajban, a vállalkozók Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak kávét főzni. Azt még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni egy csésze kávé.
Cavallini és al-Kafadzsi reményei szerint az első kávészemek jövőre indulhatnak el az űrbe.
Kiemelt fotó: Pixabay