Tudomány

Az űrben pörkölnék a tökéletes kávét

Egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó azt tervezi, hogy a rakétatechnológia segítségével hozza létre a tökéletesen pörkölt kávét. A kávépörkölő kapszulájukat jövőre akarják a világűrbe juttatni.

A San Diegó-i Anders Cavallini és a dubaji Hatim al-Kafadzsi tervei alapján a kávészemeket egy túlnyomásos tartályba helyeznék el, amelyben a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hő hatására megpörkölődnének a szemek – írja az MTI. Mivel a tárolóban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, tökéletes kávé keletkezne.

Bolygónkon a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg.

Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360-fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek”

– állítják a vállalkozók.

A kapszula kezdetben 300 kilogramm szemes kávét hordozhat. A tartályt egy rakétával juttatnák a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba. A Földre való visszatérés során a tárolóban a hőmérsékletet 200 Celsius-fok körül tartanák.

Az első, űrben pörkölt kávéból Dubajban, a vállalkozók Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak kávét főzni. Azt még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni egy csésze kávé.

Cavallini és al-Kafadzsi reményei szerint az első kávészemek jövőre indulhatnak el az űrbe.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik