Belföld

Felmentették a gyöngyösi brutális gyilkosságért lecsukott testvérpárt

Brutálisan kivégezték, majd rágyújtották idős áldozatuk holttestére a házat a gyilkosok, ám úgy tűnik, hogy nem a valódi bűnösök kerültek rács mögé. A Debreceni Ítélőtábla ugyanis bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. Az egyik fiú három, a testvére két évet ült, az ítélet szerint ártatlanul

A brutális bűncselekmény 2012 nyarán történt, a rendőrség három helyi fiatalt fogott el: az akkor 16 éves fiút, 21 éves bátyját és utóbbi 22 éves barátnőjét. Az ügy akkor vett érdekes fordulatot, amikor 2013 augusztusában elkészült a DNS-vizsgálat eredménye, ami nem támasztotta alá a trió bűnösségét. 2015 tavaszán az Egri Törvényszék felmentette és szabadlábra helyezte őket.

Ám ezután a lány egyik zárkatársa előállt egy vallomással, miszerint a fiatal elmondta neki a végzetes nap történéseit, és lényegében elismerte, hogy a fiúk a tettesek. A Debreceni Ítélőtábla így nem hozhatott jogerős ítéletet, hanem új eljárásra kötelezte az Egri Törvényszéket, a fiatalokkal szemben.

A megismételt eljárásban első fokon eljárt Egri Törvényszék tavaly júniusban N. Tibort és az öccsét N. Róbertet és F. B. III. rendű vádlottat is felmentette az emberölés, illetve a kifosztás vádja alól. Az ítélet ellen az ügyész I. II. és III.r. vádlottak terhére felmentésük miatt, az ítélet hatályon kívül helyezése és új eljárás lefolytatása érdekében fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a gyöngyösi családi házában egyedül tartózkodott a 81 éves férfi az előszobában egy fotelban aludt. Az ismeretlenül maradt tettes, vagy tettesek a bejárati ajtót befeszítették, bementek a férfi házába, majd megölték. A nyugdíjas gégeporca kétszeresen eltört, és megfulladt. A halál bekövetkezhetett úgy is, hogy a sértettet megfojtották, de úgy is, hogy ráléptek a nyakára.

Az a késszerű eszköz, amivel nyakon szúrták soha nem került elő. Az pedig nem volt megállapítható, hogy a szúrás a férfi fulladása előtt vagy azután történt. Az ismeretlenül maradt tettes, vagy tettesek kutatást végeztek a házban, és a cselekményük leplezése érdekében éghető tárgyakat hordtak össze az előszoba sarkába, azokat meggyújtották, majd elmenekültek a helyszínről.

A tüzet a sértett egyik szomszédja észlelte, és értesítette a tűzoltókat. Azt sem lehetett megállapítani, hogy az elkövető, vagy az elkövetők a házból elvittek-e valamit, és ha igen, akkor mit. A törvényszék bizonyítottság, illetve bűncselekmény hiányában felmentette a testvérpárt és a többi vádlottat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik