Nagyvilág

Deutsche Welle: Orbán tavaly menedéket ígért Gruevszkinek

A portál macedón kiadása azt találgatja, hogyan juthatott útlevél nélkül Budapestre a bukott miniszterelnök.

A Deutsche Welle macedón kiadása azt találgatja, hogyan juthatott Magyarországra Nikola Gruevszki bukott macedón miniszterelnök, aki kedden közölte Facebook-oldalán, hogy Budapesten kér politikai menedékjogot, mert hazájában hivatali visszaélés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A DW felveti, hogy a politikus szökését Orbán Viktor szervezhette, és a szerb hatóságok is közreműködhettek benne.

Megjegyzik: Gruevszkinek tavaly július óta nincs macedón útlevele, egy választási csalás gyanúja miatt folyó eljárásban vette el tőle a bíróság. Azt is írják, hogy a politikus közeli kapcsolatban áll Aleksandar Vucic szerb elnökkel, akivel korábban kormányfőként kollégák voltak, a szerb hatóságok pedig a portál megkeresése ellenére hallgatnak arról, hogy a területükön áthaladva jutott-e Magyarországra.

A portál szerint elképzelhető, hogy Gruevszki illegálisan kelt át a macedón határon, majd a szerb hatóságok tudtával, vagy akár a kíséretükkel ment egy szerbiai repülőtérig, vagy a magyar határig. Ez viszont nehezen lett volna kivitelezhető a szerb vezetés legmagasabb köreinek tudta nélkül. Mivel nagyon valószínűtlen, hogy a menekültválság miatt szigorúan őrzött magyar határon illegálisan kelt volna át, Magyarországra repülővel, vagy a hatóságok tudomásával határátkelőn keresztül léphetett be.

Kitérnek arra a cikkben, hogy Orbán Viktor rendszeres vendége volt Gruevszki és pártja választási gyűléseinek. A két politikus utolsó találkozója tavaly szeptemberben volt a helyhatósági választások előtt. Ekkor a Deutsche Welle szerint Orbán ígéretet tett Gruevszkinek, hogy Magyarország menedéket ad neki, ha hazájában börtönbüntetéssel fenyegetik, sőt, még segítőket is kijelölhetett.

A portál forrásai szerint egyébként Orbán Viktornak nem származna közvetlen előnye Gruevszki bújtatásából, azért tenné ezt, hogy segítsen egy bajban lévő barátnak, és mert szavatartó ember – írták. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik