Nagyvilág

Gruevszki kiadatását fogja kérni Macedónia

Saját pártja azt állítja, ők se tudják, hol van a volt miniszterelnök.

A macedón igazságügyi minisztérium kiadatási kérelemmel fog élni, ha bebizonyosodik, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnök valóban Magyarországon van – tudósított a Meta hírügynökség. A hír szerint arra vár a tárca, hogy a belügyminisztérium értesítse a bukott politikus tartózkodási helyéről, a bíróság pedig nemzetközi letartóztatási parancsot adjon ki.

A bíróság tájékoztatása szerint Gruevszkitől korábban a személyes és diplomata útleveleit is elvették.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök újságírók kérdésére válaszolva ugyancsak azt mondta, hogy még meg kell győződniük arról, hogy Gruevszki valóban elhagyta az országot. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a kormány nem akar beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. A felelősséget firtató kérdésre kifejtette, hogy a rendőrség bírósági határozat nélkül nem korlátozhatta a volt miniszterelnök személyi szabadságát.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség szerint Gruevszki saját gyávaságáról tett tanúbizonyságot, amikor a felelősségre vonás előtti félelmében elmenekült. A politikus Facebook-bejegyzésére utalva, ami szerint „mindig hű marad Macedóniához”, közölték: Gruevszki valójában az általa évekig szervezett bűncselekményekhez hű. A párt magyarázatot vár a hatóságoktól arra, hogyan szökhetett el a volt miniszterelnök.

Gruevszki pártja, a VMRO DPMNE szóvivője azt állítja, ők nem tudnak arról, hogy hol van és mit csinál tiszteletbeli elnökük. Arról sincsenek információik, hogy tényleg kapott-e a volt miniszterelnök halálos fenyegetéseket, ahogy Facebook-bejegyzésében állította, de elképzelhetőnek tartják.

Mint korábban megírtuk, a hivatali visszaélés miatt elítélt politikus ellen hazájában elfogatóparancsot írtak ki, mert nem kezdte meg börtönbüntetése letöltését, majd kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van és politikai menedékjogot kér. (Fotó: Europress – Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik