Kultúra

Írószervezet a médiatörvény ellen

A Szépírók Társaságának nagyjából kétharmada írta alá azt a tiltakozást, amelyet a társaság a médiatörvénnyel szemben fogalmazott meg

A szervezet szerint a jogszabály visszaállítja a cenzúrát, ellentétes a demokrácia alapelveivel, a szabadság szellemével, mondta Csaplár Vilmos elnök. A Szépírók Társasága decemberi ülésén vetődött fel, hogy szót emeljenek a médiatörvény ellen, és úgy döntöttek, hogy ha a tiltakozással a társaság tagjainak több mint fele egyetért, testületi álláspontként adják ki. Végül a szervezet tagjainak mintegy kétharmada írta alá.

Az állásfoglalás szerint a médiatörvény durván megsérti a szabad véleménynyilvánítás alapjogát, és adópénzből teremt intézményes lehetőséget a sajtó megfigyelésére, megfélemlítésére, a kormányzó pártoknak kellemetlen médiumok megszüntetésére.

Csaplár Vilmos főbb kifogásaik közé sorolta, hogy a médiatanács egypárti összetételű, csak a Fidesz által jelölt tagokból áll, és hogy értelmiségiként, lapokba is író szerzőként szólniuk kell a sajtószabadság érdekében, hangot adva veszélyérzetüknek.

A szervezet elnöke ugyanakkor örömtelinek tartja, hogy már kormányzati nyilatkozatok is hajlandóságot mutatnak a jogszabály módosítására, nem tartja azonban elfogadhatónak azt a véleményt, hogy a bírálattal meg kell várni a médiatörvény alkalmazását, hiszen a gyakorlat mindig az elméletből fakad, és ha a kormánytöbbség nem kívánná alkalmazni a jogszabály vitatott rendelkezéseit, másmilyen törvényt hozott volna.

A Szépírók Társaságának mintegy háromszáz tagja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik