Gazdaság

Az Orbán család baráti cége a kormányzat gigantikus Microsoft-üzletében

Az Orbán család közelében robbanásszerű forgalomnövekedést produkáló cég került a kormányzat 40 milliárd forintos Microsoft-beszerzésének győztesei közé, miközben az Egyesült Államokban magyar vonatkozású korrupciógyanús ügyletek miatt folyik eljárás a redmondi cég ellen.

A „Microsoft-függő” magyar kormányzat több ezer különféle szoftvert és kapcsolódó szolgáltatást vásárol az amerikai cégtől a következő két évben. Az üzletet egy magyar viszonteladó-hálózaton keresztül bonyolítják.

A hálózat egyik új tagja az az IMG Solution Kft. lett, amelyben Orbán Viktor testvérének birkózótársa a fő tulajdonos.

A Microsoft a múlt héten a Wall Street Journalban ismerte el hivatalosan, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium és a tőzsdefelügyelet nyomozást folytat ellene. Az amerikai gazdasági lap szerint a hatóságok a magyar állami beszerzések körül kutakodnak, mert a jelek szerint a közvetítőcégek a szoftvereket teljes áron vagy túlárazva adták a magyar kormányszerveknek, holott a Microsoft-központ jelentős árengedményt nyújtott a termékekre. Az így keletkezett hatalmas nyereség sorsa egyelőre ismeretlen, a hatóságok a pénz útját próbálják felderíteni.

A Microsoft a nyomozással összefüggésben tavaly év végén lényegében felszámolta a magyar kormányzattal közvetlenül üzletelő viszonteladói hálózatát. Az európai piacot felügyelő Microsoft Ireland négy úgynevezett LAR-partnerrel szakította meg az együttműködést, egyedül a T-Systemst tartotta meg a régi viszonteladók közül.

A partnerhálózat drasztikus szétverése miatt a 2017 augusztusában megkötött 20 milliárdos keretmegállapodás valamennyi nyertes konzorciuma bedőlt, a kormányzati szerveknél hónapokig akadoztak az it-beszerzések. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) tavasszal végül gyorsított közbeszerzést írt ki, amelyen már új konzorciumok indultak egy 30 és egy 10 milliárdos összértékű üzlet reményében.

Ekkor tűnt fel a kisebbik, disztribútor-kategóriában az IMG Solution Kft. is.

A cégről széles körben állítják az informatikai szakmában, hogy Orbán Viktor testvérét szoros kapcsolat fűzi a menedzsmenthez. A cégiratok szerint a tulajdonos Szentgyörgyi Gábor, aki Orbán Győző révén még a Pancho Aréna VIP-páholyába is bebocsátást nyert.

Az áprilisi választások előtti napokban a miniszterelnökkel és idősebb Orbán Győzővel együtt nézte a felcsúti meccset.

Orbán Gyõzõ, Orbán Viktor miniszterelnök testvére az Országgyûlés ülésének kezdete elõtt, amelyen a képviselõk döntenek a kormányfõ megválasztásáról 2014. május 10-én
Fotó: Beliczay László / MTI

A cég sikereiről a Direkt36 cikkezett korábban, és az oknyomozó portál írta meg azt is, hogy Orbán Győzőt és Szentgyörgyit sportbarátság köti össze. A miniszterelnök öccse tiszteletbeli elnök volt egy olyan birkózóegyesületnek, amelyben Szentgyörgyi Gábor is részt vett, sőt közösen képviselték az egyesületet egy külföldi utazáson.

Tény, hogy az IMG Solution az elmúlt néhány évben elképesztő üzleti sikert ért el, öt év alatt 130-szorosára növelte az éves bevételét.

A Vecsésről indult vállalkozás forgalma tavaly megközelítette a 6 milliárdot, a közel 1 milliárdos nyereségből pedig Szentgyörgyi és tulajdonostársa 650 milliót simán ki is vehetett osztalékként.

A siker legfőbb pillére, hogy az állami cégek egy ideje előszeretettel rendelnek informatikai termékeket az IMG Solution-tól még akkor is, ha jóval drágábban kínálja azokat a versenytársainál.

Egy, a Microsoft szoftverbeszerzéshez hasonló állami keretszerződés résztvevőjeként például úgy választotta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az IMG-t nagy mennyiségű nyomtató leszállítására, hogy a cég tette a legdrágább ajánlatot.

A Direkt36 január végén számolt be arról, hogy egy, az IMG és a vele együttműködő cégcsoport közel 1 milliárd forintos ajánlattal lett a pályázat győztese, miközben az összes többi pályázó ennél alacsonyabb árat ajánlott. A hat pályázó között volt olyan, amely 314 millió forintért vállalta volna a megbízást. Végül azonban öt versenyzőt kizártak, így a 999,3 millió forintos ajánlatot tevő cégcsoport nyert.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik