Tech

Eddig kevesen hallhatták a NASA most közzétett felvételeit

Neil Armstrong első holdi szavait már biztosan mindenki ismeri, de eddig arra nem volt lehetőségünk, hogy az Apollo-11 misszió többi hangfelvételét is meghallgassuk. Most a NASA összesen 19 ezer órányi audiót tett nyilvánossá, amit óriási munka volt digitalizálni.

Majdnem két évig hallgathatnánk folyamatosan az Apollo-11 hangfelvételeit, ha mindenki rádióját a misszió elejétől a végéig követni akarjuk – most már erre is van lehetőségünk, hiszen a NASA digitalizálta és nyilvánossá tette az összes audiót, ami a történelmi expedíció során készült. A 19 ezer órányi felvétel nagy része teljes rádiócsend, vagy az átlagember számára értelmezhetetlen kódok, de még ezek a jelentéktelennek tűnő, csak akkor és ott fontos adatok is elképesztően izgalmasak, ha belegondol az ember, hogy milyen történelmi jelentőséggel bírnak.

Persze a NASA nem csak feldobta az összes felvételt a világhálóra, egy egész csapat dolgozott azon, hogy digitalizálják és meg is vágják az audiót. A Texasi Egyetem kutatói rengeteg munkát öltek bele abba, hogy a felvételek fogyaszthatók legyenek, és több mint 200, egyenként 14 óra hosszú szalagot böngésztek át, amelyeken 30-30 felvételt rögzítettek a NASA tudósai 1969-ben.

Ráadásul a szalagokat csak egy speciális berendezés, a SoundScriber tudja lejátszani, ami egyszerre csak egy szalagot olvas be. Ha ezt használják, a kutatóknak minden egyes szalagot manuálisan ki-be kellett volna helyezniük, méghozzá felvételenként, ami nagyjából 170 évnyi munka lett volna. Éppen ezért kifejlesztettek egy olyan rendszert, amivel 30 felvételt egyszerre tudtak digitalizálni – a munka így is rengeteg időbe telt, de azért a 170 évet nem sikerült megközelíteni.

Az audióba egyébként nagy élmény belehallgatni: egy kattintásnyira van tőlünk Neil Armstrong, Michael Collins, és Buzz Aldrin beszélgetése a földi irányítókkal az egyik legnagyobb történelmi esemény, az első holdra szállás során. A NASA oldalán tematizálták is az audiót a felszállás, az űrutazás, a holdi séta és a leszállás alapján, a Texasi Egyetem weboldalán pedig a felvételeket eredeti verziójukban hallgathatjuk vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik